Počinje Međunarodni filmsкi festival „Prvi кadar“ – Danas u Zvorniku poznata filmsкa ostvarenja i eminentni filmsкi stvaraoci

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Počinje Međunarodni filmsкi festival „Prvi кadar“

Danas u Zvorniku poznata filmsкa ostvarenja i eminentni filmsкi stvaraoci

 

Zvornik će od 11. do 13. novembra biti domaćin 13. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“.

Prestižna manifestacija biće večeras svečano otvorena u Domu omladine u 19:00 časova, nakon čega će u 19:30 časova biti premijerno prikazan u Republici Srpskoj film „Pijavice“, uz prisustvo producenta i glumca Lazara Ristovskog i reditelja Dragana Marinkovića. 

Na otvaranju Festivala pored „Lika kneza Pavla“ koji će biti dodijeljen ovogodišnjem laureatu „Jugoslovenskoj kinoteci“ za  doprinos očuvanju filmske građe i širenju filmske kulture, biće dodijeljena još dva značajna priznanja i to „Кapija Zvornika“ Lazaru Ristovskom za doprinos razvoju Festivala i filmske umjetnosti i „Pečat kneza Pavla“ Željku Mirkoviću za promociju domaćeg dokumentarnog filma (biće mu naknadno uručeno, jer je odsutan zbog projekcije filma u SAD).

Simbol Festivala „Filmska klapa“ biće dodijeljen Ministarstvu prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske za podršku ovoj manifestaciji.

Кonferencija za medije planirana je u ponedjeljak prije svečanog otvaranja, u 18:30 časova, u Domu omladine. Učestvovaće: gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, producent i reditelj igranog filma „Pijavice“ Lazar Ristovski i Dragan Marinković, predsjednik žirija prof. Dragan Elčić i članovi, te umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić.

U tri dana, dnevne projekcije su planirane u 10:00, 12:00 i 15:30 časova, promocije knjiga su u 17:00 časova, a u 19:00 časova su večernji programi, i to prvo veče igrani film „Pijavice“, drugo veče je posvećeno laureatu ovogodišnjeg festivala, a treće večeri premijera igranog filma „Ajvar“ uz prisustvo rediteljke Ane Marie Rosi.

Biće održane i dvije radionice „Filmska škola Prvog kadra“ sa eminentnim predavačima u utorak i srijedu sa početkom u 12:00 časova, odnosno 10:00 časova.

Festival „Prvi kadar“ biće održan od 11. do 16. novembra u Zvorniku i Istočnom Sarajevu. 

(infobirac.net)