Mijanović: Po četvrti put skrnavljen spomenik na Glođanskom brdu

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Mijanović: Po četvrti put skrnavljen spomenik na Glođanskom brdu

Spomenik na Glođanskom brdu kod Zvornika izgrađen u znak sjećanja na stradanje 126 pripadnika vojske Republike Srpske i civila koje su poubijali pripadnici takozvane Armije BiH 6. novembra 1992. godine, skrnavljen je po četvrti put.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zvornika Dragislav Mijanović osudio je ovaj vandalski čin, smatrajući da se oni koji ruše ili oštećuju spomenike, podignute u znak sjećanja na mrtve, ne mogu nikako nazvati ljudi, bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadali.

 – Došli smo na mjesto stradanja prije izvjesnog vremena u namjeri da vidimo da li se može dograditi dodatni dio postojećem spomenku i primijetili da je oštećen metkom ili nekim drugim čvrstim predmetom, što će utvrditi istraga – rekao je novinarima Mijanović.

On se zapitao kakvi su to „nacionalisti kojima smeta beton sa pločom na kojoj je napisano ‘U pomen stradalim pripadnicima Vojske Republike Srpske, koji su na mučki način ubijeni na Glođanskom brdu 6.11.1992. godine'“.
 – To je savršen znak niskosti onih koji su to učinili, to je znak stanovnika ovih mjesnih zajednica koji žive u blizini. To je njihovo lice, to je njihov obraz – rekao je Mijanović, podsjetivši da u naselju Кamenica, u blizini Glođanskog brda, žive Bošnjaci.

On je dodao da ne osuđuje nikoga unaprijed, ali može da sumnja u svakoga, jer je spomenik, kada je prvi put postavljen, razbijen u hiljadu komada, odnosno sravnjen sa zemljom kao da nije postojao.

 – Iza toga se krije iskonska mržnja – rekao je Mijanović i naglasio da je spomenik, koji je na istom mjestu postavljen drugi i treći put, doživio istu sudbinu kao da su rušitelji u svom rušilačkom nagonu željeli da zatru svaki trag zločina koji je počinjen na ovom mjestu.

Mijanović je rekao da je spomenik, u znak trajnog sjećanja na poginule borce i civile, ponovo postavljen prije četiri godine i da je bio netaknut sve do nedavno, kada je ponovo oštećen. On je podsjetio da su poubijani i nestali borci na Glođanskom brdu bili pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske.

(infobirac.net)