13. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ 11- 16.11.2019. godine: Da ne vidi zlo!

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

13. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ 11- 16.11.2019. godine: Da ne vidi zlo!

 

Premijernim prikazivanjem u Republici Srpskoj igranog filma „Pijavice“, Dragana Marinkovića, u produkciji Zilion filma iz Beograda u ponedjeljak 11. novembra, u 19,00 časova u Zvorniku biće svečano otvoren 13. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“. Premijeri će prisustvovati producent i glumac Lazar Ristovski, specijalni gost festivala i reditelj filma Dragan Marinković.

Ovogodišnji festival će se održati od 11. do 16. novembra u Zvorniku i Istočnom Sarajevu pod motom „Da ne vidi zlo!“. Moto ovogodišnjeg festivala jednim dijelom inspirisan je narodnom izrekom, a drugim tematskim okvirima filmskih ostvarenja, sa zadatkom da kroz film, kao medijum i umjetnost promoviše pozitivne vrijednosti i vrline, kao i pozitivan stav o svijetu koji nas okružuje. Izvorna maksima koja utjelovljuje moralnu vertikalu dobrog uma, govora i djelovanja.

Festival i ove godine nastavlja sa misijom decentralizacije kulture i filmske umjetnosti, te će se u skladu sa tim i ovogodišnji festival održati u dva grada: Istočnom Sarajevu i Zvorniku. Na taj način festival daje značajan doprinos razvoju filma i kinematografije u Republici Srpskoj i BiH, ostvarujući veličanstvenu misiju filma i umjetnosti.

 – Decentralizacija kulture je posebno značajna u procesu decentralizacije, koja podrazumijeva ujednačen razvoj Republike Srpske na svim poljima. Filmski festival Prvi kadar daje poseban doprinos tome, naročito novim konceptom, koji će omogućiti i građanima Istočnog Sarajeva i Zvornika da podjednako uživaju u najvećim domaćim i svjetskim filmskim ostvarenjima iz oblasti igranog i dokumentarnog filma. Edukacija mlade filmske publike, kroz organizovane posjete filmskim projekcijama i masterklas predavanja doprinosi sveobuhvatnoj edukaciji mladih. Posebno je važno što će ove godine grad Zvornik ugostiti jednog od naših najvećih glumaca današnjice Lazara Ristovskog – istakao je predsjednik Organizacionog odbora festivala Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.


U zvaničnom takmičarskom programu festivala takmičiće se 33 filma iz 16 zemalja, koji će biti prikazani u 5 festivalskih selekcija.
• „U fokusu“- Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova
• „Eks JU u fokusu“- Regionalna selekcija dokumentarnih filmova sa eks Ju prostora
• „Кratke priče“- Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora
• „Кljuč za film“- Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta
• „Novi pogledi“- Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta


Ove godine u fokusu festivala je čovjek, njegov odnos prema životu, umjetnosti i prirodi, njegova lična i istorijska borba, ali i veličanstvenost ljudske pobjede i naših velikana. U studentskim selekcijama fokus je na filmovima sa prostora bivše Jugoslavije, sa idejom da se publici prikaže presjek najnovijih ostvarenja kratkog igranog i dokumentarnog filma mladih autora, koji predstavljaju značajan umjetnički potencijal na ovim prostorima. Na taj način festival popularizuje kinematografiju sa Eks Ju prostora i doprinosi afirmaciji filmskog stvaralaštva. U takmičarskom programu festivala ove godine biće dva dugometražna dokumentarna filma nominovana za prestižnu nagradu Oskar, ali i studentski filmovi koji su nominovani za najznačajnije filmsko priznanje za kratki dokumentarni film IDA, kao i filmovi koji su dobitnici značajnih filmskih nagrada i priznanja.

Festivalski žiri će raditi u sastavu: predsjednik žirija profesor Dragan Elčić, reditelj (Dekan Akademije umetnosti Beograd) , Srđan Savić, filmski kritičar (Direktor Filmskih susreta Niš) i Branko Lazić, reditelj (urednik dokumentarnog programa RTRS-a).

Edukativni i prateći program festivala je u znaku filmskog glumca, u čije ime će biti održane dvije promocije knjiga, kao i masterklas predavanje „Osnove glume na filmu“. Pored toga značajna je i promocija knjiga i izdanja o dokumentarnom filmu, ali i DokMasterКlas predavanje o umjetnosti u doba rijalitija.

Za najmlaće u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, festival će u okviru КIDS FEST programa prikazati izbor najboljih animiranih filmova sa Međunarodnog festivala animiranog filma „Кonstantinov zlatnik“, Niš, kao i animirane filmove koje su napravili polaznici Filmske škole Prvog kadra prošle godine u Zvorniku.

I ove godine posebno je bogat i zanimljiv večernji program. Pored igranog filma Pijavice, u okviru festivala, publika u Zvorniku će imati priliku da premijerno vidi igrani film „Ajvar“, rediteljke Ane Marije Rosi, prije beogradske premijere.

Povodom 70 godina od osnivanja Jugoslovenske kinoteke, Savjet festivala je donio odluku da se „Lik kneza Pavla za doprinos očuvanju filmske građe i širenju filmske kulture“ dodijeli ovoj značajnoj ustanovi filma ne samo kod nas nego i u svijetu. Pored ovog priznanja, festival će na svečanoj ceremoniji otvaranja uručiti još dva značajna priznanja: za razvoj festivala i promociju domaćeg dokumentarnog filma u svijetu.

Festival će biti zatvoren u Istočnom Sarajevu svečanom dodjelom nagrada i premijernim prikazivanjem u Istočnom Sarajevu igranog filma „Pijavice“, Dragana Marinkovića.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srspke. Manifestaciju su podržali: grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka. Medijski pokrovitelji su: Radio televizija Republike Srpske i Novinska agencija Srna.

(infobirac.net)