Organizovan Memorijalni planinarski pohod „Milenko Nedić“

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Organizovan Memorijalni planinarski pohod „Milenko Nedić“

 

Planinarsko društvo „Mladost“ iz Zvornika, organizovalo je Memorijalni pohod od Malog Zvornika do Radakove vode na planini Boranji u dužini od sedam kilometara u čast Milenka Nedića, velikog ljubitelja planinarenja i prirode te jednog od osnivača društva.

Planinari iz Zvornika, Vlasenice, Bijeljine, Malog Zvornika i drugih okolnih mjesta, zapalili su svijeće na grobu Milenka Nedića, a zatim nastavili do Radakove vode, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 635 metara. Druženje uz vojnički pasulj, koji su pripremili u restoranu kompanije „Alumina“ uz prepričavanje dogodovština od posljednjeg pohoda prošle godine, trajalo je cijeli dan.

Milenko Nedić je bio dugogodišnji inženjer u Fabrici glinice „Birač“ i mnogo je doprinio razvoju najvećeg zvorničkog kolektiva.

 – Milenko je bio veliki ljubitelj prirode, a 40 godina se bavio planinarenjem. Sa svojim kolegama osvajao je najviše vrhove bivše Jugoslavije i Balkana, a među rijetkim je planinarima sa ovih prostora koji se popeo na vrh Ararata, Elbrusa i Mon Blana. Koliko je volio prirodu svjedoči i podatak da je zasadio više od 30 hektara šume – rekao nam je Janko Mikić, predsjednik Planinarskog društva „Mladost“.

Milenkov mlađi brat Milivoje, prije četiri godine sagradio je spomen česmu u Milenkovu čast u blizni Planinarskog doma, koja je stecište planinara iz ovog kraja Srbije i Republike Srpske.

– Svojim radom i životom i društvenim angažovanjem, Milenko je zaslužio da ga se ljudi sjećaju. Zato sam odlučio da sagradim ovu spomen česmu, gdje će se svi namjernici i prolaznici okupljati, da se odmore i osvježe planinskom vodom i sjete se mog brata – rekao je Milivoje.

Najmlađi učesnik Memorijanog pohoda planinara bio je Marko Milović, Milivojev unuk, koji ima 15 godina, a najstariji Dobrivoje Mićić, penzioner Fabrike glinice i planinar od osnivanja Planinarskog društva „Mladost“ iz Zvornika, koji je ušao u devetu deceniju života.

(Za infobirac.net – D.Gajić)