U Zvorniku u prošloj godini udvostručen broj noćenja, ove godine povećanje za 40 odsto – Novi trend „stan na dan“

MA Izdvojena ZVORNIK

U Zvorniku u prošloj godini udvostručen broj noćenja, ove godine povećanje za 40 odsto

Novi trend „stan na dan“

 

Zvanični podaci Turističke organizacije grada Zvornika pokazuju da je prošle godine u hotelima i motelima registrovano 13.975 noćenja, što je dvostruko više nego 2017. godine. Iz ove organizacije ističu da se sve više turista i prolaznika odlučuje za noćenje u nehotelskom smještaju pa ne čudi podatak da su nedavno potpisali uvogor sa vlasnicima jedna vile o smještaju po principu „stan na dan“.

Ovaj „trend“ je u posljednje vrijeme jako popularan te nije zaobišao ni Zvornik, koji nema registrovanih hostela, te je ovaj vid smještaja najpovoljniji. Osim što se na ovaj način turističko poslovanje i različiti vidovi prenoćišta uvode u legalne tokove rada, raduje činjenica da su lokalne takse veoma niske, a procedure za ovakav vid prenoćišta jednostavne.

Darko Stefanović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti ističe da su omogućili besplatnu kategorizaciju ovih objekata kako bi ohrabrili sve vlasnike koji imaju mogućnost za izdavanje smještaja da to urade na legalan način.

 

 – Gradska uprava Zvornik pruža podršku vlasnicima privatnog smještaja da se registruju tako što je skupštinskom Odlukom o boravišnoj taksi koju su vlasnici dužni da plaćaju, utvrđeno da vlasnici privatnog smještaja plaćaju paušal u simboličnom iznosu od 15 KM po prijavljenom krevetu na godišnjem nivou. Takođe, Gradska uprava im izlazi u susret i što se tiče postupka kategorizacije objekata koji je besplatan – kaže Stefanović i dodaje da se pored ovakvih objekata u gradu pojavilo i nekoliko vlasnika na obali Zvorničkog jezera koji su zainteresovani za idavanje smještajnih kapaciteta.

Nataša Jevtić, vlasnik vile „Jana“, koja je nedavno potpisala ugovor o posredovanju u pružanju usluga sa direktoricom Turističke organizacije Zvornik Slavica Andrić, kaže da su procedure registracije lake.

 – Izdavanje prenoćišta ili smještaja na dan, kao i sama registracija, omogućiće nam lakše i bolje funkcionisanje, ulazak u legalne tokove, kao i promociju preko Turističke organizacije – smatra Jevtić.

Iz Turističke orgranizacije grada Zvornika navode da je sa povećanjem potražnje za privatnim smještajem važno i da se vlasnici nekretnina koji se vode kao fizička lica uvedu u zakonito poslovanje kako bi doprinosili lokalnom budžetu, olakšali statističko evidentiranje u turizmu te ističu da je za vlasnike apartmana ovo posebno važno jer će moći slobodno da se promovišu bez straha od inspekcijskog nadzora i kazni.

 – Sve više turista traži smještaj koji nije hotelski, a najam kuća, apartmana i soba je trend koji nije zaobišao ni Zvornik. Ugovor koji smo potpisali, prvi je ove vrste i ovim putem želim da pozovem sva fizička lica koja imaju sobe, apartmane ili kuće da dođu u Turističku organizaciju, potpišu ugovor, a sljedeći korak je da se vlasnik registruje u APIF-u radi izdavanja potvrde o registraciji kojom se odobrava obavljanje djelatnosti. Dalje se ulazi u postupak za kategorizaciju, a zahtjev se podnosi u Gradskoj upravi, nakon čega Komisija za kategorizaciju utvrđuje kategoriju objekata – rekla je Andrićeva.

Ove godine novo povećanje noćenja za 40 posto

Za šest mjeseci ove godine broj noćenja je za 40 posto viši nego u istom periodu prošle godine. Podsjećanja radi, i ove godine su, tokom dva međunarodna sportska takmičenja i „Zvorničkog ljeta“, svi smještajni kapaciteti u hotelima i motelima bili popunjeni te se tražio krevet više u privatnom smještaju. 

(infobirac.net)