Svjetski dan štednje obilježen u Zvorniku

MA Izdvojena ZVORNIK

Svjetski dan štednje obilježen u Zvorniku

 

Povodom Svjetskog dana štednje predavanje na temu prava korisnika finansijsih proizvoda i usluga, održao je Vladimir Rudić, Ombudsman za bankarski sistem Republike Srpske. Kroz interaktivnu prezentaciju, učenicima SŠC Petar Kočić u Zvorniku, Rudić je govorio o važnosti pametnog upravljanja novcem od najranijih dana.

 

 – Pravo na transparentnost u pružanju usluga, da ugovaramo i znamo, da odustanemo od predloženog ugovora te prije svega da budemo pravovremeno informisani – neka su od naših osnovnih prava u oblasti finansija – istakao je Vladimir Rudić na početku finansijske edukacije za zvorničke srednjoškolce.

 – Edukovani korisnici finansijskih usluga štite vlastiti novac i doprinose stabilnosti kućnog budžeta i istovremeno uspostavljaju novu, odgovorniju poslovnu praksu – naglasio je Rudić.

 

Kroz prezentaciju, sa učenicima je razgovarano o važnosti poznavanja pojedinih finansijskih proizvoda, vrstama štednje u bankama te posebno o detaljima na koje trebaju obratiti pažnju pri otvaranju tekućih računa.

 

 – Gradska uprava grada Zvornik učestvuje u svim projektima koji imaju za cilj obrazovanje građana Zvornika, a posebno kada je riječ o mladima –  istakao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

 – Mladim ljudima su neophodne dodatne informacije bez obzira o kojoj sferi života govorimo. Finansijska oblast je možda i najvažnija sada kada će mnogi od njih završiti srednju školu i otići da studiraju u drugi grad, kada će morati sami da raspoređuju novac koji imaju i tako da zadovolje sve svoje potrebe – rekao je Stevanović.

 

Edukacija i finansijsko opismenjavanje mladih dio je aktivnosti projekta Mikrofinansije u Bosni i Hercegovini, koji provodi IFC, članica grupacije Svjetske banke uz podršku Ambasade Švajcarske u Bosni i Hercegovini.

(infobirac.net)