„Onomatobleja Show“ 30. oktobra u zvorničkom Domu omladine: (S)rušimo predrasude satirom i humorom

ZVORNIK

„Onomatobleja Show“ 30. oktobra u zvorničkom Domu omladine: (S)rušimo predrasude satirom i humorom

Ništa ne opisuje našu apsurdnu stvarnost bolje od političke satire. Onomatobleja Show je hit predstava ove jeseni, koja se kroz britki humor hvata u koštac sa stereotipima bh. društva.

Nakon uspješnih igranja u dvadesetak gradova širom Bosne i Hercegovine, Onomatobleja Show sada će gostovati u Zvorniku.

Ljude često određujemo kao pripadnike određenih grupa, zavisno od njihove kulture, vjerskih uvjerenja, porijekla i spoljašnjim obilježjima poput boje kože, visine, frizure ili načina oblačenja. To određivanje naziva se stereotip. Ako osobu ili grupu sudimo samo prema stereotipima, a ne kao pojedinca ili grupu pojedinaca, to već prelazi u predrasudu.

Кako prevazići stereotipe i predrasude i kako se boriti protiv njih? Nikola Rončević, Omer Hodžić i Luka Marijanović će vam u satiričnoj predstavi Onomatobleja Show na duhovit način dati odgovor na ovo pitanje.

Njih trojica u predstavi igraju lepezu živopisnih likova, čija imena su: Random Lovac,  Zdena Pičeta,  Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i svi Ostali. Кroz formu stand-up komedije, trojica glumaca suprotstavljaju se sveopštoj stereotipizaciji bh. društva.

Publika u Zvorniku imaće priliku da pogleda ovu duhovitu predstavu u srijedu, 30. oktobra 2019. u 20:00 časova u Domu omladine.

Ulaz na predstavu je besplatan, a predstava nije primjerena licima mlađim od 15. godina. Predstava i turneja nastali su pod okriljem mostarskog OКC Abrašević, u sklopu projekta BHRI.

 – Posmatrali smo našu stvarnost i pretočili je u jezik satire. Smatramo da kada neku predrasudu izdvojimo iz konteksta i kažemo je na pozornici, onda publika postaje svjesna njene apsurdnosti – tako nastaje humor Onomatobleje. Predstava sadrdži elemente stand-up komedije, skečeve, imamo čak i rap-battle. Odlučili smo da napokon riješimo pitanje ko je počeo rat, ko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina, i shvatili smo da je najbolji mogući način rap-battle – objasnili su autori Onomatobleja Showa.

Mnogi stereotipi i predrasude nastaju u najužem krugu porodice, a razvijaju se kroz različite kanale.

Dva su načina na koji možemo prevazići predrasude: razvijanjem svijesti o njima i širenjem pogleda na svijet. I jedno i drugo nudi nam Onomatobleja Show, predstava koja bojama britkog humora obilježava jesen 2019. godine.

(Promo tekst)