„Banjalučki ekskalibur“ izronio na površinu

REGION SVIJET

„Banjalučki ekskalibur“ izronio na površinu

 

Vijekovima skriven u vodi, dočekao je trenutak da bude izvađen na svijetlo dana. Mač u kamenu, ne onaj kralja Artura, već vrbaski, za sada još nepoznatog gospodara, izvučen je na obalu Vrbasa u blizini srednjovjekovnog utvrđenja Zvečaj nadomak Banjaluke.

Mač datira još s kraja 13. do početka 15. vijeka, procjena je stručnjaka. Svoje mjesto u stalnoj postavci Muzeja Republike Srpske, mač bi mogao da zauzme već iduće godine.

 – On na sebi ima jedan određeni sloj sedimenta, odnosno sedre, a to će biti očišćeno. Nakon toga, kada ga očistimo, znaćemo i nešto detaljnije o tome gdje je možda iskovan, ukoliko se na sječivu bude nalazila oznaka kovnice. Kada mač prođe konzervatorsku obradu, a specijalno za ovu priliku doveli smo i kolegicu iz Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu koja će mač da konzervatorski da obradi i očisti, on će biti spreman za izlaganje – kaže Janko Vračar, istoričar u Muzeju Republike Srpske.   

S banjalučkim arheološkim blagom u rukama, na površinu je izronila Ana Ćurić. Kaže, teren su pripremili dan ranije, pa im je ostao manji dio posla. 

 

 

 – Jako je mutno, ništa se ne vidi. Juče je bilo ipak malo bolje, ali pošto smo već bili nekoliko puta na lokaciji onda nije bilo problem ni da nađemo mač – kaže Ana Ćurić, ronilac i biolog.

„Banjalučki  ekskalibur“ se nalazio na najdubljoj tački Vrbasa, kažu iskusni ronioci Ronilačkog kluba „Buk“. Njihova prošlogodišnja rutinska aktivnost na vodi je i dovela do ovog velikog i istorijski veoma važnog otkrića.

 – Jedan naš klupski kolega je uočio tada željezni predmet i nije bio siguran da li se radi o maču. Poslije smo odlučili da malo bolje pristupimo njegovom pronalasku i onda smo zaronili na isto mjesto, uradili video i foto dokumentaciju, kontaktirali stručne ljude iz Muzeja i ustanovili da se radi o maču – kaže Borislav Trninić, predsjednik Ronilačkog kluba „Buk“.

Mač će se, nakon temeljnog čišćenja i konzervacije, čuvati u fundusu Muzeja Republike Srpske, gdje će biti dostupan posjetiocima i istraživačima, koji su zainteresovani za srednjovjekovnu prošlost grada i njegove okoline. U svojoj zbirci Muzej ima još samo jedan ovakav mač.

(Izvor: atv.bl, banjaluka.com)