Za devet mjeseci na području PU Zvornik zbog alkohola iz saobraćaja isključeno 998 vozača

MA Izdvojena ZVORNIK

Za devet mjeseci na području PU Zvornik zbog alkohola iz saobraćaja isključeno 998 vozača

 

Na području Policijske uprave Zvornik tokom devet mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 430 migranata koji su ilegalnim prelaskom granice ušli na ovo područje, što je za 17 migranata manje u odnosu na isti period prošle godine, rekao je danas načelnik ove uprave Aleksandar Vasiljević.

On je na konferenciji za novinare rekao da se migranti ne zadržavaju na porstoru koje operativno pokriva Policijska uprava Zvornik, nego da idu dalje prema Federaciji BiH. Vasiljević je istakao da se jedan broj migranata vraća nazad u Srbiju, vjerovatno zbog hladnog vremena ili što nisu uspjeli da se prebace u neku od evropskih zemalja.

Načelnik Policijske uprave je rekao da se, u skladu sa Sporazumom o međusobnoj pomoći i saradnji sa Graničnom policijom BiH, upućuje određen broj pripadnika na ispomoć Jedinici granične policije Zvornik, čime je pojačana aktivnost u cilju sprečavanja ulaska ilegalnih migranata iz pravca Srbije.

Prema njegovim riječima, policija prema otkrivenim migrantima postupa u skladu sa punim kodeksom humanosti, tako da nije bilo nikakvih problema prilikom otkrivanja migranata i njihovog prosljeđivanja nadležnim službama na dalje postupanje.

Vasiljević je dodao da se policija pridržava i svih zaključaka Кoordinacionog tijela Vlade Republike Srpske za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko ovog područja.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Zvornik Dražan Erkić rekao je da su u proteklih devet mjeseci na području ove uprave evidentirana 503 prekršaja javnog reda i mira, što je za 16,2 odsto više u odnosu na devet mjeseci prošle godine.

On je dodao da su prekšaje počinilo 489 lica, među kojima je bilo sedam maloljetnika, kao i 140 lica koja su bili pocvratnici u činjenju prekršaja javnog reda i mira.

 – Policija je nadležnim tužilaštvima podnijela 95 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdala 339 prekršajnih naloga – rekao je Erkić.

On je rekao da je na području ove uprave tokom prethodnih devet mjeseci evidentirano 395 saobraćajna nezgoda, što je manje za 56 saobraćajnih nezgode u odnosu na posmatrani period ili 12,4 odsto.

 – Od ukupno 395 saobraćajne nezgode, četiri su bile sa poginulim licima, 27 sa teško povrijeđenim i 79 saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima, dok su ostale bile sa materijalnom štetom – rekao je Erkić.

On je dodao da je u 126 slučajeva uzrok saobraćajnih nezgoda bila neprilagođena brzina vozila, zatim u 51 slučaju nedovoljno odstojanje i u 46 slučajeva strana kretanja.

Erkić je rekao da je u izvještajnom periodu kontrolisano 27.544 vozila i vozača i evidentirano 14.777 prekšaja, zbog čega je izdato 14.086 prekršajnih naloga.

Prema njegovim riječima, iz saobraćaja je isključeno 358 vozila i 1.239 vozača, što je više za 37,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 – Zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključeno je 998 vozača, što je više za 44 odsto u odnosu na izvještajni period, dok je 88 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem narkotičkih sredstava, ili više za 120 odsto u odnosu na isti period prošle godine – istakao je Erkić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić rekao je da je od januara do septembra ove godine na području Policijske uprave evidentirano 484 krivičnih djela, što je manje za 12,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
 – Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podneseno je 436 izvještaja protiv 428 lica, među kojima je bilo 104 povratnika u vršenju krivičnih djela i 15 maloljetnika – rekao je Savić.

On je istakao da su među evidentiranim krivičnim djelima najbrojnija ona iz oblasti opšteg kriminaliteta, odnosno 406, što je za 14,7 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Savić je rekao da je u proteklih devet mjeseci u oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano 28 krivičnih djela, te da su nadležnom tužilaštvu podnesena 26 izvještaja protiv 30 lica.

 – Ovim krivičnim djelima pričinjena je materijalna šteta u iznosu od 2.271.000 КM – rekao je Savić.

Ističući da su u oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivena 24 krivična djela, što je za 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine, Savić je rekao da je 14 krivičnih djela bilo neovlašćena proiovodnja i stavljanje u promet opojnih droga i 10 krivičnih djela omogućavanje uživanja opojnih droga.

 – Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podnesen je 21 izvještaj protiv 23 lica, od kojih su tri povratnika u vršenju ovih krivičnih djela i i dva maloljetnika – rekao je Savić.

(infobirac.net)