Višković: Cijela Republika Srpska uskoro pod video nadzorom

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Višković: Cijela Republika Srpska uskoro pod video nadzorom

 

Kompletna teritorija Republike Srpske biće pokrivena video nadzorom, a tender za nabavku opreme je u toku, potvrđeno je iz Vlade Republike Srpske.

 – Svi gradovi u Republici Srpskoj biće pod kamerama kako bi bezbjednost građana i njihove imovine bila na najvišem nivou – kaže premijer Radovan Višković, prenosi ATV.

On dodaje da će to značajno olakšati rad MUP-a  u narednom periodu.

 – To je ona priča stara godinu, dvije, od 12 miliona i to ide sad u relazicaju, očekujemo da neće biti žalbi i rušenja tendera – kaže Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, kazao je da će razne prekršaje ili krivična djela biti lakše riješiti uz video nadzor.

Objašnjava da je riječ o tzv.  projektu pametnih gradova koji se, gdje god je sproveden, odlično pokazao. 

 – Video nadzor dobro će doći za preventivno djelovanje i komplentnu bezjbednost – kaže Lukač.

Ono što je najvažnije je da kamere, u privatnost građana neće zadirati.

 – To su kamere koje će biti instalisane šorom RS i po pitanju kontrole vozila i po pitanju nadzora, odnosno 24 sata će sve snimati i biće povezani u jedinstven sistem u MUP-u gdje ćemo moći da kontrolišemo sva kretanja na javnim površinama. Da se razumijemo, ne zadiremo u privatno vlasništvo niti privatne stvari – dodaje Lukač.

Kamere će biti postavljene uglavnom na trgovima, parkovima, raskrsnicama i raznim objektima. Snimci video nadzora biće čuvani u Ministarstvu unutrašnjih poslova i samo njihovi službenici imaju pravo njihovog pregleda i izuzimanja.

(Izvor: nezavisne)