Na dvije dionice auto-puta Beograd–Sarajevo biće 63 mosta

REGION SVIJET

Na dvije dionice auto-puta Beograd–Sarajevo biće 63 mosta

 

Dvije dionice budućeg auto-puta koji će povezivati Beograd, Banjaluku i Sarajevo, prema projektu Saobraćajnog instituta CIP, imaće 63 mosta, 13 nadvožnjaka i 22 tunela.

Saobraćajni institut CIP izradio je cjelokupnu projektnu dokumentaciju za dvije dionice auto-puta Beograd–Sarajevo i to Kuzmin – Sremska Rača sa mostom preko Save dužine 18 kilometara i Požega–Kotroman dužine 61 kilometar.

Ukupno na obje deonice planira se ukupno 63 mosta zbirne dužine 14,5 kilometara.

Sa glavnim izvođačem radova, turskom kompanijom Tašjapi, 8. oktobra je dogovoreno da će ova kompanija direktno ugovoriti sa CIP-om kompletnu projektnu dokumentaciju i za dijelove auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu.

 – Povezivanjem dvije relacije Kuzmin – Sremska Rača, nadalje Bjeljina–Brčko–Tuzla–Žepče–Sarajevo i Požega–Užice–Kotroman–Rogatica–Pale do Sarajeva, čine jedan prsten koji povezuje region Srbiju, Republiku Srpsku sa Bosnom i Hercegovinom – rekao je za e-Kapiju direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Na dionici Požega–Kotroman biće izgrađena i 22 tunela čija je ukupna dužina 12,7 kilometara, a svaki će ima po dvije cijevi – jednu za svaki smjer vožnje, kao i 13 nadvožnjaka u zbiru dugačkih više od 1,5 kilometara, a projektovana brzina za ovu dionicu je 100 kilometara na sat.

Od Kuzmina do Sremske Rače biće i tridesetak malih mostova preko meliracionih kanala, čija će ukupna dužina biti 500 metara, a dozvoljena brzina vozila je, prema projektu, do 130 kilometara na čas.

Za tu dionicu projektovana je i izgradnja zajedničkog savremenog graničkog prelaza na srpskoj strani sa kompletnom infrastrukturom.

Gradnja auto-puta zvanično je počela krajem avgusta na dionici Sremska Rača – Kuzmin, a rok za izgradnju je dvije i po godine.

Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi evra.

Od te cifre je oko 220 miliona evra predviđena vrijednost izgradnje dionice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona evra ide za dionicu Požega–Kotroman.

(Izvor: rts.rs)