Performans u OŠ „Sveti Sava“ povodom Dječije nedjelje

ZVORNIK

Performans u OŠ „Sveti Sava“ povodom Dječije nedjelje

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović poručio je, prisustvujući performansu u OŠ „Sveti Sava“, da je život svakome od nas dar i da i mi imamo obavezu da podarimo život.
– Ovo je divan parformans sa porukom da se natalitet mora podići i da se moraju rađati nova djeca. Bez vas, ali i bez novog rađanja nema života i nema podizanja našeg grada, Republike Srpske, planete Zemlje – rekao je Stevanović. 


On se zahvalio nastavniku likovnog vaspitanja Jovi Laliću koji je osmislio performans i Slikarskoj radionici „Paleta“ koja je oslikala tri platna sa kojih su poručili da se natalitet mora podizati, a u okviru druge teme da se migracije sirijske i druge djece moraju zaustaviti.
– Mi sve činimo, kao lokalna zajednica, da budemo na usluzi sugrađanima, da im pomognemo i olakšamo, od dobijanja statusa roditelja pa do školovanja i diplomiranja njihove djece. Sve činimo da se djeca što udobnije osjećaju u cijelom svom djetinjstvu i mladosti, a danas smo pozvali i naše mlade sugrađane da, kada dođu kući kažu svojim roditeljima da žele još brata ili sestru, jer nas treba više u Republici Srpskoj – zaključio je Stevanović.


Lalić je istakao da su se u školi performansom, na specifičan i drugačiji način, uključili u obilježavanje Dječije nedjelje.
– Zvornik stoji na 27 izvora pitke vode, kroz njega protiče i rijeka Drina, a šta je voda nego izvor života i šta su djeca nego izvor života. Na platnima smo kao izvor života stavili djecu i njihovu problematiku, oni su naslikani na njima i to je jedna poruka uopšte o izvoru života i natalitetu. Pričali smo danas sa djecom da im najvjerovatnije trebaju još po jedan brat ili sestra pa ćemo se naći iduće godine u ovo vrijeme da se vidimo i izbrojimo. Uradili smo to na jedan šaljiv način, ali djeca su odreagovala pozitivno. Mislim da smo na ovaj način uspjeli da iz našeg malog grada pošaljemo jaku poruku, a takođe smo, inspirisani migracijom sirijske djece, ali i druge poslali poruku da se to zaustavi, jer djeca ne treba da provode djetinjstvo u kampovima – rekao je Lalić.


Direktor OŠ „Sveti Sava“ Radomir Petrović rekao je da se nizom aktivnosti u ovoj školi obilježava Dječija nadjelja, kao i da je performans jedna novina kroz koji je ukazano na potrebu poboljšanja nataliteta i zaustavljanja migrantske krize.


U okviru performansa koji je održan u školskom dvorištu prikazana su tri platna, dva dužine od po tri metra i jedno dužine od šest metara.

infobirac.net