Sa 51 političkom partijom oni su lideri u regionu!

REGION SVIJET

Sa 51 političkom partijom oni su lideri u regionu!

U Crnoj Gori zvanično je registrovana 51 politička partija, po čemu je vodeća zemlja u regionu po broju političara i partija po glavi stanovnika. Prema ocjeni analitičara, u susret parlamentarnim izborima 2020. godine može se očekivati osnivanje novih stranaka.

Iz Ministarstva javne uprave, koje vodi Registar političkih stranaka u Crnoj Gori, kažu kako je posljednja politička partija koja je upisana u Registar – Biram Crnu Goru. Upisana je 10. augusta prošle godine što znači da tokom tekuće 2019. nije bilo novih partija na političkoj sceni.

Dvjesto potpisa za osnivanje partije

U Crnoj Gori je za osnivanje političke partije potrebno sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625.000, odnosno na broj građana s pravom glasa, kojih je oko 500.000, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika.

Na svakih 12.000 građana Crne Gore dođe po jedna politička partija. Poređenja radi, u Hrvatskoj na 3,8 miliona birača radi 162 stranaka, dok u Srbiji, na sedam miliona birača, postoji 113 partija. U Bosni i Hercegovini, na 3,2 miliona birača ima 150 partija.

Politički avanturizam

Za analitičara Sergeja Sekulovića, sloboda udruživanja, kao i sloboda političkog udruživanja spada u osnovna ljudska prava. Sekulović ističe da bi u tom kontekstu mogli reći da je takav podatak ohrabrujući.

– Međutim, ovoliki broj partija u društvu koje broji nešto više od 600.000 stanovnika govori da se nerijetko radi kako o avanturizmu, tako i o pokušaju da se zloupotrijebi sistem. Naravno, ad hoc partije mogu da posluže i kao dio šireg manipulativnog mehanizma – kaže Sekulović.

On smatra da crnogorskom društvu treba konsolidovanje političkog sistema, koji bi svojom snagom obesmislio bilo kakvo eksperimentisanje.

– Sa druge strane, kako sistem nije do kraja definisan, ostaje otvoreno polje za pojavom novih partija – ističe Sekulović.

Nove partije unutar opozicije

Nove partije u Crnoj Gori formiraju se uglavnom unutar opozicionog bloka. U prethodne četiri godine nezadovoljno članstvo SNP-a formiralo je Demokratsku Crnu Goru, desio se rascjep i u Pozitivnoj Crnoj Gori, čiji je dio članova formirao Građanski pokret URA. Nekadašnji lider DF-a Miodrag Lekić je zbog neslaganja sa članovima Predsjedništva formirao DEMOS, a onda su se, nakon rascjepa u ovoj partiji, članovi okupljeni oko Gorana Danilovića odlučili da osnuju Ujedinjenu Crnu Goru. Rascjep u SDP-u doveo je i do formiranja Socijaldemokrata.

Prošle godine osnovana je i Prava Crna Gora, čiji je lider bivši novinar Marko Milačić. Takođe, krajem prošle godine Grupa građana Saša Mijović koja je djelovala na lokalnom nivou i kandidovala svoju listu na prethodnim podgoričkim izborima, prerasla je u Građanski pokret Nova ljevica koja će, kako su najavili, djelovati na nacionalnom nivou.

U susret izborima aktuelna je priča o novim partijama. Početkom maja ove godine formiran je politički savez Da svako ima, koji čine Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i Posebni klub poslanika.

Analitičar Sergej Sekulović vjeruje da se u izbornoj 2020. godini vjerovatnoća za formiranje novih partija povećava.

– To kako onih koje bi mogle poslužiti u manipulativne svrhe, tako i onih koji bi mogle izdržati probu vremena. U svakom slučaju, ovom pitanju treba prići s dužnom pažnjom i odrediti adekvatnu ravnotežu između slobode udruživanja i sprječavanja potencijalnih zloubotreba – zaključuje Sekulović.

(Izvor: rtrs)