Žena „teška“ 36,1 milijardu dolara

SVIJET ZANIMLJIVOSTI

Žena „teška“ 36,1 milijardu dolara

 

Mekenzi Bezos bila je 25 godina u braku s osnivačem „Amazona“ Džefom Bezosom. Radila je 12 sati dnevno u računovodstvu kompanije, a noću bi u skladištu pakovala porudžbine. Tokom 1996. godine delila je svoju kancelariju s mlađim radnikom u prostoru koji je ujedno bio i kuhinja kompanije.

 – Ona je u firmi dala veliki doprinos. Zaista je talentovana osoba, ali se pomalo izgubila kao supruga milijardera – rekao je radnik Amazona, Majk Hanlon.

Iako nikada nije volela da bude u centru pažnje, razvod od Džefa šokirao je mnoge.

Roditelji četvoro dece potpisali su razvod u julu, a Mekenzi je dobila 25 odsto deonica u Amazonu. Taj udeo trenutno vredi 36,1 milijardu dolara, što je dovoljno da se plasira na 15. mesto Forbsove liste.

 – Trebalo je da dobije 50 odsto. Ipak je bila ravnopravan partner nakon osnivanja kompanije – rekao je Nik Hanauer, jedan od prvih ulagača Amazona.

Forbs je pokušao da dođe do podataka o toj ženi pa su stupili u kontakt sa stotinama njenih prijatelja i bivših kolega. Oni su im dali prilično nejasnu sliku ove nesumnjivo talentovane žene koja voli svoju privatnost. Otkrili su da se tiho isticala u svakoj fazi svog života.

Mekenzi je odrasla u San Francisku, kao srednje dete. Sa šest godina napisala je knjigu na 142 stranice zvanu The Book Worm. Roditelji su je poslali u Hočkis, internat u Konektikatu, gde je i maturirala.

Studirala je na Kembridžu, zatim na Prinstonu, gde je i diplomirala. Njena mentorka za diplomski rad bila je nobelovka Toni Morison.

Njeni profesori tvrde kako je uvek bila lepo raspoložena, ali i da je bila veoma tiha.

Nakon što je diplomirala zaposlila se u fondu D.E. Shaw, gde je započela druženje s Džefom Bezosom. Ona je u stvaranje kompanije Amazon bila uključena od samog početka i učinila je sve što je znala za ovu firmu.

Iz firme se povukla 1997. godine. Poslednjih dvadesetak godina njenog života javnosti su potpuna nepoznanica.

Godine 2018. ona i Džef izdvojili su dve milijarde dolara za borbu protiv beskućništva i podršku neprofitnim predškolskim ustanovama. U julu, posle razvoda, napomenula je da će pola svog bogatstva donirati u humanitarne svrhe. Ali nije rekla kome će dati novac.

Džef je zatražio razvod od nje pošto što je ušao u u vezu s Loren Sančez, koja je tada, takođe, bila udata.

Loren je 49-godišnjakinja i ima troje dece iz braka i prethodne veze. Bila je jedna od voditeljki jutarnjeg šou programa „Dobar dan LA“ na Foksu 11.

(Izvor: rts.rs)