Od naredne godine u Zvorniku podrška za uzgoj soje

MA Izdvojena ZVORNIK

Od naredne godine u Zvorniku podrška za uzgoj soje

 

U budžetskim sredstvima za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u Zvorniku od naredne godine biće predviđen i iznos za podršku uzgoju soje koja je na ovim područjima zastupljena u zanemarljivim količinama. Darko Stefanović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Gradskoj upravi u Zvorniku, kaže da je podrška uzgoju soje predviđena kako bi se diverzifikovala poljoprivredna proizvodnja.

 – Naši poljoprivrednici godinama siju pšenicu i kukuruz, a ulaskom soje će se proširiti uzgoj kultura koje se prvenstveno koriste za stočnu ishranu. Sa druge strane za kvalitetnu stočnu ishranu pored pšenice i kukuruza treba i soja te će na ovaj način poljoprivrednici sami proizvoditi potrebne količine hrane za uzgoj stoke. Prema analizi stručnjaka, pšenica sa ovog područja nema kvalitet uvozne pšenice iz zemalja okruženja te je dodatak soje u stočnoj ishrani neophodan – rekao je Stefanović.

On je dodao da još nije utvrđen tačan iznos podsticaja za uzgoj ove kulture, ali će se svakako mijenjati pravilnik o podsticajima iz gradskog budžeta.

 – Sa poljoprivrednicima smo dogovorili još nekoliko sastanaka kako bi napravili procjene o površinama i načinima podsticaja, koji će biti usvojeni nakon dogovora sa njima. U svakom slučaju, od naredne godine soja će ući u podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji koji se isplaćuju iz gradskog budžeta – naveo je Stefanović.

Poljoprivrednicima je nedavno održano predavanje o uzgoju soje, koje je održao Dragan Zarić, rukovodilac Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

  – Zainteresovanim poljoprivrednicima prezentovali smo informacije iz oblasti gajenja soje, ali i prometa i prerade soje i, na neki način, dali im stimulans za gajenje ove biljke, upravo zbog toga što ova vrsta na ovom području nije zastupljena u tolikoj mjeri kao u nekim drugim područjima – rekao je Zarić.

Iz Gradskog budžeta u Zvorniku se godišnje za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji izdvaja oko 370.000 KM.

(infobirac.net)