Poslije preporuke Evropske agencije za lijekove: Lijekovi „Ranitidin“ i „Ranisan“ povučeni sa tržišta

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Poslije preporuke Evropske agencije za lijekove: Lijekovi „Ranitidin“ i „Ranisan“ povučeni sa tržišta

 

Lijekovi „Ranitidin“ i „Ranisan“ preventivno se povlače sa tržišta u cilju zaštite javnog zdravlja, a na preporuku Evropske agencije za lijekove.

 – Iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva, kompanija Hemofarm A. D. donijela je odluku o dobrovoljnom, preventivnom povlačenju svih serija lijeka ‘ranitidin’ sa tržišta – navodi se u saopštenju kompanije „Hemofarm“ u kome se dodaje i da im je, kao odgovornoj kompaniji, bezbjednost pacijenta na prvom mjestu.

I kompanija „Aktavis“ povukla je sa tržišta lijek „Ranisan“ iz istih razloga. Kako se objašnjava u saopštenju kompanije „Hemofarm“, lijek Ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za lijekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

U dokumentu Evropske agencije za lijekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto, dodaje se u saopštenju.

„Hemofarm“ navodi i da će Evropska agencija za lijekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama za lijekove, izvršiti provjeru svih gotovih lijekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidine-hidrohlorid različitih proizvođača.

 – Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane lijekove (CHMP) čiji će nalaz biti pravno obavezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija ‘Hemofarm’, koja posluje u skladu sa evropskim principima, takođe poštovati – ističe se u saopštenju.

Lijek Ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora i namijenjen je liječenju određenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kiseline. Koristi se i u liječenju čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crijevu, čira poslije operacije itd.

 – Za sve pacijente koji koriste Ranitidin, kompanija „Hemofarm“ obezbijedila je odgovarajuću zamjenu lijekom Famotidin HF, koji se izdaje na ljekarski recept i pacijenti ga mogu naći u apotekama – zaključuje kompanija u saopštenju.

(Izvor: nezavisne)