Održani treći „Drinsкi кnjiževni susreti“

MA Izdvojena ZVORNIK

Održani treći „Drinsкi кnjiževni susreti“

 

U zvorničkom Domu omladine održani su  treći Drinski književni sureti 2019, na kojima su učestvovala 44 pisca iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Na ovim susretima promovisan je i Zbornik kratkih priča i pjesama u izdanju zvorničke izdavačke kuće ASoglas izdavaštvo.

Na konkurs, koji je objavljen u martu ove godine, prispjelo je 50 zbirki pjesama i 12 zbirki priča, a za zbornik nešto više od 300 književnih radova.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je novinarima da su Drinski književni susreti, na kojima učestvuje više od 40 pisaca na jednom mjestu, veliki doprinoss za kulturu ovog grada i regiju.

 – Udruženje književnika Republike Srpske apsolutno će pomagati u svim mogućim vidovima ove književne i pjesničke susrete, što je logična naša obaveza – rekao je Bjelošević.

Naglasivši da za književnost i pisce ovog kraja književni susreti ove vrste znače veoma mnogo, Bjelošević je istakao da su susreti svake godine sve bolji i da dolaze značajniji pisci.

Bjelošević, kome je uručena Povelja za doprinos razvoja kulture Republike Srpske, zahvalio se organizatoru ovih susreta „ASoglasu“ i svima drugima koji su ocijenili da je njegovo doprinos razvoju kuture značajan.

 

 

Recenzent Zbornika krakih priča i pjesama Tode Nikoletić napisao je da Drinski književni susreti u Zvorniku predstavljaju jedinstven prostor gdje poetska riječ osvaja kako ljubitelje poezije iz regiona, tako i iz dijaspore.

 – ‘Drinski književni susreti’ su pribježište svih sanjara koji ne pristaju na materijalsitički svijet. Drina i Zvornik su raskrsnica na kojoj stvaraoci ontološki tragaju za bićem svoga bića. To je suština ove publikacije – napisao je Nikoletić.

Predsjednik Saveza književnika u otadžbini i rasijanju za Beograd i potpredsjednik Saveza za Srbiju Čedna Radinović-Lukić rekla je da su susreti veoma važni jer dolazi mnogo književnika iz raznih zemalja koji se sastaju u Zvorniku.

 – Mislim da ovim susretima zaživljava širenje lijepe riječi, čija poezija plovi Drinom –  rekla je Radinović Lukić, koja je i član Udruženja književnika Srbije i član Udruženja književnika Hrvatske.

Direktor ASoglas izdavaštva i organizator ovih susreta Dejan Spasojević rekao je da su Drinski književni susreti događaj koji je prepoznatljiv na mapi kulturnog dešavanja grada Zvornika i regije.

 

 – Sama činjenica da na susretima imamo više od četrdeset književnika iz tri zemlje govori o ozbiljnosti ovog događaja i naravno pisane riječi koja podstiče književno stvaralaštvo – rekao je Spasojević.

On je istakao da je od 50 prispjelih rukopisa za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama proglašen rad Dragana Markovića iz Loznice dok je druga nagrada pripala Milici Milenković iz Svrljiga, a treća Miladinu Beriću iz Banjaluke.

 – Prvu nagradu za kratku priču dobio je Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca – rekao je Spasojević.

(infobirac.net)