Mala hidroelektrana „Vlasenica“ obilježila 70 godina rada

VLASENICA ZVORNIK

Mala hidroelektrana „Vlasenica“ obilježila 70 godina rada

 

Mala hidroelektrana „Vlasenica“ u Gornjem Zalukoviku obilježila je 70 godina kontinuiranog rada.

Od pokretanja prvog agregata 23. jula 1949. do danas značajan je subjekt u energetskom sektoru i primjer da male elektrane imaju perspektivu. Iz Vlade Srpske najavljuju da će vijek jedne od najstarijih elektrana u BiH biti produžen.

Snagom od 0,9 megavata mala hidroelektrana u Vlasenici godišnje proizvede 5,5 gigavata časova električne energije. Gradili su je mještani materijalom sa lica mjesta, sa turbinama koje je proizveo „Rade Končar“ i minimalnim ulaganjima u njeno održavanje tokom sedam decenija.

– Njena uloga je da napaja gradilište velike HE Zvornik. Namjera nam je da je održavamo i proslavimo 100 godina  postojanja – rekla je Gordana Trampić, direktorica RЈ Elektrodistribcija Vlasenica.

– Mislim da sa proizvodnjom koja je bila blizu 400 miliona KVH možemo reći da smo dali pečat ovom kraju – naveo je Vaso Arsenović, v.d. direktora Elektrobijeljine.

Hidroelektrana je dala značajan pečat razvoju Vlasenice, a dvosmjerna saradnja i danas je oslonac lokalnoj zajednici. Mićo Kraljević, načelnik opštine Vlasenica, kaže da su generacije prošle, a da je hidroelektrana i danas tu gdje jeste.

Vlasenička mala elektrana modernizovana je 2010. godine, kada je obnovljena i pristupna saobraćajnica.

– Ovaj objekat pokazuje da je budućnost u izgradnji malih elektrana moguća i da je opravdano što ih gradimo – naglasio je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Srpske.

S ministrom Đokićem slaže se i premijer Radovan Višković.

– Ali cilj je da zaštitimo ovu hidroelektranu i produžimo njen životni vijek. Tražiću od Elektroprivrede da ponude projekte – dodao je Višković.

U Srpskoj je u izgradnju malih elektrana uloženo 350 miliona maraka, 29 je već izgrađeno, a najmanje 10 se gradi.

(Izvor: rtrs)