Služen parastos za 25 poginulih boraca u Čelopeku

ZVORNIK

Služen parastos za 25 poginulih boraca u Čelopeku

U Zvorničkom naselju Čelopek služen je danas parastos i položeni vijenci na spomenik za 25 boraca Vojske Republike Srpske, koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginuih boraca i predstavnici Boračke organizacije grada Zvornika.

Sekretar zvorničke Boračke organizacije Aleksandar Despotović rekao je, obraćajući se prisutnim, da su borci Voske Republike Srpske iz Čelopeka pali da bi danas narod ovog kraja i širom Srpske živio u miru i slobodi.

– Naša zakletva jeste bila i ostaće Republike Srpska. Srpski narod ne treba da se plaši ranije Alijine, a sada Bakirove /Izetbegović/ deklaracije, jer je sve to što se radi iz Sarajeva od 1992. godine sada stavljeno na papir. Možda kreatori ,,nove deklaracije” misle da je ranija ,,Islamska deklaracija” pala u zaborav kod većine Bošnjaka, pa je sada osvježavaju i oživljavaju – rekao je Despotović.

On je naglasio da je srpski narod dovoljno jak da se suprostavi ovim i sličnim deklaracijama koje nikome nisu niti će donijeti dobro.

Predsjednik Mjesnog odbora Boračke organizacije Čelopek u Čelopeku Cviko Erić rekao je da je ovo naselje imalo oko 300 boraca u Vojsci Republike Srpske, od kojih su 25 poginuli, uglavnom, na liniji razdvajanja sa muslimanima.

– Na ovom spomenku, koji smo izgradili prije par godina, poklanjamo se sjenima naših poginulih boraca, sjećajući se vječno njih i njihovog doprinosa u stvaranju naše otadžbine. Iduće godine ovaj spomenik će biti nadograđen sa dvije nove ploče, od kojih će na jednom biti usklesana imena civilnih žrtava rata, a na drugoj imena boraca iz ovog kraja koji su u Drugom svjetskom ratu branili svoja ognjišta od najezde ustaša i drugih neprijatelja – rekao je Erić.

Sadašnji spomenik je napravljen u obliku krsta sa dvije mermerne ploče na kojima se nalaze slike i imena poginulih boraca u odbrambeno-otadžbnskom ratu.

infobirac.net