Vuković: Istočno Sarajevo nikad neće biti u sastavu Sarajeva

ZVORNIK

Vuković: Istočno Sarajevo nikad neće biti u sastavu Sarajeva

Istočno Sarajevo nikada neće postati dio administrativnog područja grada Sarajeva, kako je to predviđeno u deklaraciji SDA, izjavio je danas Srni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i ukazao da je ovakva politika otjerala iz Sarajeva 200.000 ljudi.

Komentarišući deklaraciju SDA, kojom je, između ostalog, predviđeno da administrativno područje grada Sarajeva obuhvati cjelokupnu teritoriju prijeratnog Sarajeva, što uključuje i prostor Istočnog Sarajeva, Vuković kaže da postoji više razloga zašto se tako nešto nikada neće dogoditi i podsjetio da je za odbranu Srpskog Sarajeva živote dalo 4.000 ljudi.

Резултат слика за istocno sarajevo
Istočno Sarajevo

– To je broj koji nas obavezuje da u miru sačuvamo ono što su naši borci stekli u ratu, a to je sloboda srpskog naroda, sloboda sarajevskih Srba i opstanak Srpskog Sarajeva kao zajednice sarajevskih Srba koji su se uspjeli organizovati na način da danas imamo organizovan samostalan život na ovom prostoru – naglasio je Vuković.

On ističe da rukovodstvo Istočnog Sarajeva razumije potrebu za saradnjom sa Sarajevom, što je više puta iskazivalo, ali da ne prihvata takozvane integracije ili reintegracije o kojima govore zvaničnci SDA, a posebno njihov lider Bakir Izetbegović.

– Bezobrazno je očistiti Sarajevo od svih naroda i imati klasičan bošnjački grad, a onda glumiti mutietničnost. Ne postoji multietničko Sarajevo i to se jasno vidi iz popisa 1991. i posljednjeg 2013. godine koji pokazuje da u tom gradu ima više Kineza nego Srba – naveo je Vuković.

On je naveo da je SDA proteklih dana poslala veoma loše poruke iz kojih se čuje nepotrebno prizivanje politike 90-ih godina, što zahtijeva organizovan odgovor iz Republike Srpske, ali i iz Istočnog Sarajeva.

izvor: srpskainfo