Najniže cijene alkohola u Evropi su u BiH i Sjevernoj Makedoniji

ZANIMLJIVOSTI

Najniže cijene alkohola u Evropi su u BiH i Sjevernoj Makedoniji

Alkoholna pića u evropskim zemljama najskuplje plaćaju građani Islanda, a najjeftinije u Sjevernoj Makedoniji, pokazuju podaci Evrostata, prenosi portal A1on.

Kada je riječ o zemljama EU, alkoholna pića najskuplja su u Finskoj, a najjeftinija u Bugarskoj i Rumuniji.

Na osnovu analize Evrostata, prosječna cijena alkoholnih pića u najskupljim državama članicama EU je bila dva puta viša od prosjeka cijena u EU.

Kada se cijene u državama uporede sa srednjom cijenom alkoholnih pića u EU sa indeksom vrijednosti 100, rezultati pokazuju da je u 2018. godini cijena žestokih pića, vina i piva bila najviša u Finskoj sa indeksom cijene od 812, nakon čega slijede Irska (177) i Švedska (152).

Cijena alkoholnih pića na nivou EU u 2018. godini bila je najniža u Bugarskoj i Rumuniji, sa indeksom 74, nakon čega slijede Mađarska (77), Češka (82) i Španija (84).

Na nivou cijele Evrope, računajući i zemlje koje nisu članice EU, najniža cijena alkoholnih pića zabilježena je u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok je najskuplja na Islandu i u Norveškoj.

U državama regiona najskuplje cijene alkoholnih pića plaćaju građani Grčke (132), Crne Gore (105) i Hrvatske (100), Srbije (84), Slovenije (92) i Albanije (99).

izvor: srpskainfo