Zvornički vrtić i ove godine organizuje pripremna odjeljenja na selima

MA Izdvojena ZVORNIK

Zvornički vrtić i ove godine organizuje pripremna odjeljenja na selima

 

Dječiji vrtić „Naša radost“ iz Zvornika zajedno sa Gradskom upravom i ove godine organizuje pripremu djece pred polazak u školu, ne samo u objektima u gradu već i u svim mjesnim zajednicama gdje se formiraju grupe, te su po tome jedinstveni u Republici Srpskoj i BiH. Procenat djece koja se za školu pripremaju u ovim odjeljenjima je oko 90 odsto, a veliko je interesovanje i za cjelodnevni boravak u ovom vrtiću čiji su kapaciteti gotovo stoprocentno popunjeni.

Vukomir Stanković, direktor vrtića kaže da oni već godinama pripremnu nastavu organizuju od 1. oktobra.

 – Djeca imaju pravo na pripremnu nastavu od 1. marta do 31. maja, ali smo mi bili mišljenja da je to malo te smo uveli mogućnost da mališani pripreme pred školu obavljaju od početka oktobra do kraja maja. To se pokazalo kao odlična odluka jer su povratne informacije od učitelja, odnosno direktora škola pokazale da su ta djeca spremnija za nastavu, lakše prihvataju rad, učitelja, znaju šta je grupa i brže se socijalizuju – rekao je Stanković.

On je podsjetio da su prošle godine organizovali rad u deset mjesnih zajednica te se ovom prilikom zahvalio direktorima osnovnih škola koji su ustupili učionice za rad pripremnih odjeljenja.

 

 

– I ove godine ćemo u svim mjesnim zajednicama gdje bude zainteresovanih organizovati pripremna odjeljenja. Za rad je potrebno da postoji jedna optimalna grupa u kojoj se oni mogu naučiti socijalizaicji, zajedničkom radu, odnosno da oni zajedno mogu da stvaraju. Pozvao bih sve roditelje da djecu upišu u ova odjeljenja kako bi spremnije dočekali početak nastave, odnosno kako bi imali bolju predstavu o školi, ali i bolje rezultate u učenju. Ovo se posebno odnosi na područje Drinjače gdje još nikada nismo uspjeli da formiramo jednu takvu grupu – istakao je Stanković.

Prema njegovim riječima zahvaljujući njihovim i naporima Gradske uprave oko 90 odsto djece bude obuhaćeno predškolskim programom, a u samom gradu je taj procenat oko 95 odsto.

 – Najvažnije je istaći da je sve besplatno i da roditelji samo treba da dovedu djecu do učionice i vrtića gdje se izvodi pripremni program – navodi Stanković.

On je dodao da su zadovoljni i brojem mališana u cjelodnevnom boravku te istakao da sada u dva objekta vrtića u gradu imaju 310 djece.

 – Mi smo u martu otvorili još jedan objekat u naselju B-blokovi i mnogi su bili skeptici oko popunjenosti vrtića, ali smo ih mi svojim radom demantovali jer nam je popunjenost preko 95 odsto, odnosno to je samo nekoliko slobodnih mjesta gdje se očekuje popuna jasličke grupa i uvijek mora biti po neko slobodno mjesto – kaže Stanković.

Uskoro rješenje pitanja igrališta u novom objektu

Prema Stankovićevim riječima do kraja ove godine očekuje se rješenje imovinskih pitanja na lokaciji pored novootvorenih prostorija vrtića gdje planiraju izgradnju igrališta.

 – Puno toga je urađeno, ali idemo korak po korak pa tako i po pitanju igrališta. Cilj nam je da se napravi i sportska sala jer imamo prostor, ali ne možemo sve odjednom da završimo – zaključio je Stanković.

(infobirac.net)