Obilježena godišnjica stradanja Srba u zasjedi na Crnom vrhu

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Obilježena godišnjica stradanja Srba u zasjedi na Crnom vrhu

 

Parastosom, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća na Spomen ploču na Crnom vrhu kod Zvornika obilježeno je danas 27. godina od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila, koje su toga dana 1992. godine iz zasjede ubili srebrenički muslimani. Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položoli porodice poginulih, predstavnici republičke i gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, predstavnici Grada Zvornika i Policijske uprave Zvornik, te boračke organizacije iz Bratunca i Šekovića.

 

 

Zamjenik predsjednika Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je da se ne smije nikada zaboraviti ovaj zločin nad srpskim narodom i da se mora obilježavati datum stradanja da ostane u sjećanjima sadašnjih i budućih generacija.

 – Moramo da se sjećamo srpskih žtrava, jer trenutna sitaucija u BiH je takva da za zločine nad srpskim narodom niko ne odgovara zahvaljujući neradu i Tužilaštva i Suda BiH – rekao je novinarima Lazić.
On je naglasio da se mora nešto mijenjati i u radu Instituta za traženje nestalih BiH, jer je ta institucija totalno zakazala kada su u pitanju srpske žrtve. 

 

 

On je podsjetio da Republika Srpska potražuje još 1.662 tijela srpske nacionalnosti od kojih su oko hiljadu civili, dok su ostalo pripadnici Vojske Republike Srpske.

 – Upravo zato, krajnje je vrijeme da se izvrši totalna reorganizacija ovog instituta i vrati traženje nestalih na nivo entitetskog traženja kao što je to i ranije bilo – rekao je Lazić.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić istakao je da Tužilaštvo BiH nema sluha za procesuiranje ratnih zločina koje su počinili muslimani nad Srbima, ali da je veoma aktivno kada treba da se vode procesi koje su navodno počinili Srbi.
 – Ovaj zločin na Crnom vrhu kod Zvornika nije ničim izazvan. Nije bio čak ni vojni cilj, nego put kojim su prolazila civilna vozila, ali su muslimani presjekli kolonu i poubijali, uglavnom civilne žrtve – rekao je Lazić i zapitao se zašto Tužilaštvo zaobilazi ovaj zličin počinjen na nevinom srpskom narodu.

 

 

Sekretar Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da se parastosom i polaganjem vijenaca želi, i poslije 27 godina od zločina, oživjeti sjećanje na nevino nastradale žrtve.

 – Ovaj zločin ima svoju specifičnu težinu, jer su srebrenički muslimani u dubini teritorije Republike Srpske počinili neviđen zločin nad srpskim civilima, koji ni po čemu nisu bili vojni cilj – rekao je Marković.

Podsjetivši da je ovo samo putna komunikacija koja je povezivala Zvornik sa sarajevsko-romanijekom regijom, Marković je rekao da zločinci nisu birali ni vojne ni civilne ciljeve, naprosto počinili su pokolj.  On je rekao da su nastradali civili, među kojima je bilo i žena, te pripadnika Vojske Republike Srpske i policije u civilu, bili iz Rogatice, Istočnog Sarajeva i drugih mjesta.

(infobirac.net)