Stari Brod i Miloševići: Zločin koji se ne zaboravlja – Danas osvećenje muzeja i parastos

MA Izdvojena REGION SVIJET

Stari Brod i Miloševići: Zločin koji se ne zaboravlja

Danas osvećenje muzeja i parastos

 

U pomen na mučeničko stradanje 6.150 Srba sarajevsko-romanijske regije i Podrinja marta 1942. na obalama Drine, danas će u Starom Brodu kod Višegrada biti osvešten spomen muzej i služen parasotos za nevine žrtve ustaškog i nacističkog režima.

Ceremoniji osveštanja, kako je najavljeno, prisustvovaće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, arhijereji SPC, a očekuje se dolazak velikog broja Srba s tog područja, ali i drugih dijelova Srpske i Srbije.

 

 

Prenos ceremonije osveštanja spomen muzeja možete pratiti na RTRS-u od 12.00 časova.

Uoči tog komemorativnog skupa, u Višegradu je održan okrugli sto na kome su istoričari govorili o uzrocima nezapamćenog zločina-genocida nad srpskim narodom.

Stari Brod i Miloševići su simboli srpskog stradanja tokom Drugog svjetskog rata u istočnoj Bosni. Ustaška Crna legija i muslimanska milicija, uz podršku njemačkih i italijanskih okupacionih snaga, od sredine marta do početka maja 1942. pobili su više od 6.000 Srba na obali Drine. Rijetki su uspjeli da se prebace preko rijeke i spas potraže u Srbiji. Vremenski period od 77 godina učinio je da danas gotovo da nema živih svjedoka zločina.

– Nije se samo ćutalo iz ideoloških razloga i očuvanja brastva i jedinstva već i zbog učešća partizanskih jedinica u omogućavanju ustaških formacija da prodru na Drini i počine zločin o kojem govorimo – navodi istoričar Predrag Ostojić. 

 

 

Mada je stravičan zločin na obalama Drine prećutkivan poslije Drugog svjetskog rata, u kolektivnoj svijesti Srba podrinjskog i sarajevsko-romanijskog kraja sačuvana je uspomena na umorene Srbe, poput legende da su desetine mladih djevojaka radije izabrale smrt u Drini, skočivši u plahovite vode nego da dopadnu u ruke ustaša.

– Nikada nije kasno da se bavimo stradanjem Srba u Podrinju. Treba da ostavimo istinu pokoljenjima koja dolaze, jer zločin nikada ne zastarijeva, pogotov ovako brutalan zločin u Podrinju – ističe istoričar Nikola Ožegović.

Tek 2006. godine rodila se ideja da podigne spomen obilježje stradalnicima u Starom Brodu, potom na Drini niče i spomen crkva, probijen je i put iz pravca Rogatice, a kruna napora je spomen muzej s imenima ubijenih Srba.

– Nažalost, ni danas ne učimo u mjeri u kojoj bi trebalo našu djecu u osnovnim, a pogotovo u srednjim školama, o ovakvim zločinima. Međutim, raduje me što nakon 77 godina mi svjedočimo osvještanju prvog muzeja genocida nad Srbima u NDH – naglašava Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja „Јadovno“, Banjaluka.

Starobrodski mučenici rukom krvnika svoj život su okončali u vodama Drine. Trebalo je skoro osam decenija da se dostojanstveno obilježi mjesto njihovog stradanja. Osveštanjem spomen muzeja u Starom Brodu današnje generacije Srba ne daju da zaborav prekrije nezapamćen zločin nad Srbima, nad čovjekom.

(Izvor: rtrs.tv)

FOTO: infobirac.net