U Bratuncu sahranjen poznati šahista Dobrisav Stojanović – Otišao popularni „Čupo“

BRATUNAC

U Bratuncu sahranjen poznati šahista Dobrisav Stojanović

Otišao popularni „Čupo“

 

Tiho i nenametiljivo, kako je i živio, u 64 godini, napustio nas je Dobrisav Stojanović, poznati šahista sa naših prostora. Sahranjen je na mjesnom groblju u Bratuncu. Mnoge bitke za šahovskim stolom je dobio, ali ga je savladala opaka bolest.

Šah je počeo da igra u Bratuncu, u matičnom klubu Drina. Veoma rano se upoznao sa šahovskom teorijom i brzo napredovao. Ubrzo prelazi u Zvornik, gdje sa ekipom Drine postiže velike rezultate.

Bio je akter najvećeg uspjeha zvorničkog šaha jer je Drina 1989. godine u Puli igrala Drugu ligu Jugoslavije. Pamtiće se ekipa u kojoj su bili Dragoljub Borojević, Boro Vukajlović, Dobrisav Stojanović, Nusejin Nurkić, Mehmedalija Dogić, Huso Haliliović, Draško Ivanović, Vlado Mićić te Svetlana Prodanović, Seka Arsić i Spomenka Kukolj.

Stojanović je nastupao za više klubova u regiji i osvajao mnoge pojedinačne turnire. Stigao je do titule Fide majstora i rejtinga od 2.300, a nerijetko je pobjeđivao igrače sa daleko većim rejtingom od sebe.

Posljednji veliki uspjeh bio mu je osvajanje prvog mjesta na četvrtom Memorijalnom turniru „Božidar Boža Kićović“, prošle godine.

Neka ti je laka zemlja i počivaj u miru naš dragi „Čupo“.

D.Gajić