Građevinac Dalibor Motika iz Vlasenice rukovodi jednim od najvećih gradilišta u ovom dijelu Evrope

MA Izdvojena ZVORNIK

Građevinac Dalibor Motika iz Vlasenice rukovodi jednim od najvećih gradilišta u ovom dijelu Evrope

 

Priču o ovom mladom čovjeku, velikom neimaru i građevincu započinjemo sa velikom dozom optimizma i nade da se i na ovim prostorima mogu stvoriti uslovi za opstanak i život dostojan čovjeka. Naša inspiracija je magistar građevine Dalibor Motika, čovjek koji danas komanduje i rukovodi najvećim gradilištem u Srbiji, a to je izgradnja vijadukta kod Čortanovaca koji predstavlja sastavni dio željezničkog puta Beograd – Budimpešta.

Dalibor je rođen u Sarajevu, odrastao u Vlasenici, a građevinski fakultet završio je u Novom Sadu gdje danas živi i radi. Кako sam Dado ističe stizale su mnogobrojne ponude za rad u inostranstvu, u opticaju su bila radna mjesta u Austriji, Njemačkoj, Rusiji, ali niti jednog trena nije bilo dileme gdje želi konkretizovati svoje znanje i stručnost; odabrana je Srbija. U početku su se radili jednostavniji i manje složeni poslovi u građevini, to je sve dalo doprinos da se kompletira jedan građevinski repertoar koji je potreban svakom inženjeru i osobi koja rukovodi i odgovora za izgradnju svakog objekta.

Izgradnjom ovakvih objekata otovrila se mogućnost zaposlenja za mnoge mlade ljude koji se žele dokazati. Navedeni vijadukt gradi „domaća pamet“ i domaća radna snaga što posebno ohrabruje i dokazuje da smo i sami sposobni da za svoju zemlju uradimo mnogo, da imamo znanje i hrabrost za najveće projekte. Tunel i vijadukt Čortanovci jedno su od najvećih investicionih i infrastrukturnih gradilišta u ovom dijelu Evrope. Radove na modernizaciji i izgradnji dvokolosječne pruge Stara Pazova-Novi Sad, uključujući i izgradnju tunela i vijadukta Čortanovci, izvodi ruska kompanija „RŽD Internešnel“, a projekat se finansira iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih željeznica.

Nedavno je ovo gradilište posjetio i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tada rekao da će ovo biti simbol sveukupnog napretka Srbije.

 – Izgleda impresivno. Srećan sam i ponosan što će ovo Srbija da ima. Za tačno dvije godine i četiri mjeseca trebalo bi da idemo prugom Beograd-Novi Sad brzim vozom – rekao je tada Vučić.

Šta drugo može da se kaže nego da je Dalibor Motika ponos Vlasenice i Republike Srpske te da svojim znanjem i iskustvom, odgovornosti koju nosi, garant da Srbija i Republika Srpska imaju budućnost.

(Izvor: biracdanas)