Pomoć za četiri porodice u okviru programa EU za oporavak od poplava

VLASENICA

Pomoć za četiri porodice u okviru programa EU za oporavak od poplava

 

U okviru programa EU za oporavak od poplava, u opštini Vlasenica pomoć će dobiti četiri porodice čije su kuće oštećene klizištima pokrenutim nakon poplava 2014. godine.

Preduzeće „RST Inženjering“ d.o.o. Zvornik završilo je radove na sanaciji prizemlja stambenog objekta Milenka Miljanića u selu Jevtići, a radove na izgradnji tri nove stambene jedinice u vlaseničkom naselju Toplik izvodi „Seta inženjering“ d.o.o. Zavidovići.

Кorisnik Milenko Miljanić, prilikom primopredaje radova, izrazio je zadovoljstvo što je objekat ponovo u stanju uslovnom za boravak i stanovanje.

Prilikom potpisivanja ugovora sa korisnicima programa, načelnik opštine Vlasenica Miroslav Кraljević rekao je da je opština, kao nosilac aktivnosti, obezbijedila sufinansiranje u iznosu od po 5.000 КM po korisniku, kao i priključke električne energije i komunalnu i putnu infrastrukturu.

Program je 2017. godine Evropska unija pokrenula u BiH, a sastoji se od različitih komponenti čiji je cilj pomoć u normalizaciji života ljudi u poplavljenim područjima i zajednicama u 24 najugroženije opštine, među kojima je i opština Vlasenica.

Aktivnosti su usmjerene na trenutno vraćanje u funkciju vitalne javne infrastrukture i otvaranje ključnih javnih službi, hitnu rekonstrukciju privatnih kuća najugroženijih i marginalizovanih građana, revitalizaciju lokalne privrede i poljoprivredne proizvodnje, kao i obnovu komunalne infrastrukture u izabranim opštinama.

Ukupna vrijednost EU programa za oporavak od poplava iznosi 43,52 miliona evra, u kojem EU učestvuje sa 42,24 miliona evra, a UNDP sa 1,28 miliona evra.

(Izvor: opstinavlasenica.org)