Srbija i Srpska se sjećaju stradalih u „Oluji“: Poziv na pomen u Krušedol

REGION SVIJET

Srbija i Srpska se sjećaju stradalih u „Oluji“: Poziv na pomen u Krušedol

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić pozvao je sve građane da danas dođu kod manastira Krušedol gdje će biti obilježen „Dan sjećanja“ na stradale u „Oluji“. Vučić je naveo da će Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom, po peti put obilježiti taj datum.

Obilježavanju će prisustvovati i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Akcija „Oluja“ je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka. U „Oluji“ je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Hrvatska vojno-policijska akcija „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Obilježavanje Dana sjećanja prenosiće RTRS od 19.30 časova.

(Izvor: rtrs.tv)