Obilježena krsna slava opštine Milići

MILIĆI

Obilježena krsna slava opštine Milići

U Milićima je svečano obilježena krsna slava opštine – Ilindan, a slavskom obredu prisustvovao je i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković. Lomljenju slavskog kolača i svečanom ručku u motelu ugostiteljsko-turističkog centra kompanije „Boksit“, prisustvovali su brojni gosti i zvanice iz Milića, susjednih opštine, regije i Republike Srpske. Višković je čestitao domaćinima krsnu slavu, te istakao da je Vlada Republike Srpske, kroz različite projekte, dala znatnu finansijsku podršku opštini Milići.

 – Da ne bi bilo priča kako su investicije u Miliće došle zato što je premijer iz Milića, ovdje je bilo investicija i prije nego što je bio premijer. Samo smo nastavili da radimo to što smo činili u proteklom periodu – istakao je Višković.


Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske pronašla je način da, uz učešće opštine, pomogne u svim projektima koje je lokalna zajednica kandidovala. Višković kaže da su ove godine Milići prvi put dobili i sredstva od Vlade Srbije, u visini od 300.000 evra za uređenje vodovoda.
– U Milićima će biti investicija. Radi se i radiće se i ubuduće – istakao je Višković.

Načelnik opštine Milići Momir Lazarević rekao je novinarima da je među najvažnijim projektima koji su realizovani u proteklih godinu dana prečistač pitke vode u koji je uloženo 570.000 КM, izgrađen sredstvima Vlade Srpske i opštine.
On je dodao da je Vlada Republike Srpske finansirala i uređenje korita Studenog Jadra, te uređenje i asfaltiranje lokalnih saobraćajnica.
– Nedavno smo uzeli kredit od tri miliona КM za izgradnju infrastrukture, od kojih ćemo dva miliona uložiti u lokalne puteve, 800.000 КM u vodovodnu mrežu, a preostali dio u uređenje ulica – rekao je Lazarević.
On je naveo da Milići spadaju u grupu srednje razvijenih opština, sa 10.500 stanovnika, 1.900 zaposlenih, i da različitim mjerama i podsticajima nastoje da zadrže mlade. Lazarević je dodao da od ovog broja zaposlenih, 1.000 lica radi u kompaniji „Boksit“ i firmama koje pripadaju toj grupaciji, „Drina osiguranju“ i kompaniji „Mileks“.

Predsjednik kompanije „Boksit“ Rajko Dukić novinarima je izjavio da je na prostoru današnjeg naselja Milići, kada je „Boksit“ počeo da radi prije 60 godina, bilo svega pet seoskih kuća, da su putevi bili makadamski, bez bilo kakve infrastrukture.
On kaže da je „Boksit“ radio i radi uspješno, ali da je problem nedostatak stručnjaka, što ugražava poslovanje firmi na ovom području, te apelovao na republičke institucije da više pažnje posvete tom problemu.
(Izvor: srna)