Političke igre – zašto S-400 i F-35 ne mogu zajedno

SVIJET

Političke igre – zašto S-400 i F-35 ne mogu zajedno

 

Izrael je vršio pritisak s ciljem da SAD blokiraju prodaju stelt aviona F-35 Turskoj, javio je „Kanal 12“, a prenio „Tajms of Izrael“. Izraelski zvaničnici su zabrinuti zbog mogućeg „curenja“ podataka o naprednom avionu pete generacije.

List navodi da je Izrael u prethodnim mjesecima lobirao u Vašingtonu da se Ankara isključi iz programa F-35 nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan dao saglasnost za nabavku ruskog PVO sistema S-400.

Vašington je nakon toga oštro negodovao i saopštio da će baterije S-400 ugroziti program F-35. Kanal 12 navodi da su izraelski zvaničnici zabrinuti da bi detalji o naprednim sistemima aviona F-35 mogli da procure u susjedne zemlje.

Predsjednik SAD Donald Tramp je ranije ovog mjeseca upozorio da će Ankara biti izbačena iz programa F-35 zbog nabavke ruskog PVO sistema.

Bijela kuća je saopštila da američki program borbenog aviona ne može da koegzistira sa ruskom platformom koja može da bude korišćena za učenje o sposobnostima aviona.

Turska, koja je naručila više od 100 F-35S aviona, odbacila je tvrdnje da će ruski sitem predstavljati opasnost za američke avione i tražila je od Vašingtona da promijeni odluku.

Jedna od prednosti aviona pete generacije F-35 je mogućnost povezivanja sistema sa drugim letjelicama i formiranja mreže za dijeljenje podataka.

Izrael je naručio oko 50 aviona F-35 od američke kompanije „Lokid Martin“. Za sada im je isporučeno 16 aviona, a planirano je da svi budu u sastavu izraelske armije do 2024. godine. Izrael je druga zemlja, nakon SAD, koja je dobila F-35 od „Lokid Martina“.

Prošle godine su izraelske vazduhoplovne snage saopštile da su koristile F-35 tokom operacije u Libanu. Na taj način su postali prva vojska u svijetu koja je taj avion ubacila u oprativnu upotrebu.

(Izvor: rts.rs)