Zvornik i dalje bilježi rast u broju preduzetničkih radnji

MA Izdvojena ZVORNIK

Zvornik i dalje bilježi rast u broju preduzetničkih radnji

Broj preduzetnika u Zvorniku u porastu je i ove godine, a prema podacima iz Gradske uprave u Zvorniku, u prvih šest mjeseci, broj novootvorenih je za 16 viši nego broj zatvorenih radnji. U strukturi preduzetnika dominiraju zanatske radnje, a na drugom mjestu su ugostiteljski objekti.

 – U prvih šest mjeseci ove godine izdali smo 58 rješenja za otvaranje novih radnji dok je, istovremeno, 42 preduzetnika zatvorilo svoje radnje. To je trend koji se održava već nekoliko godina – potvrdio nam je Darko Stefanović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u GU Zvornik i dodao da u Zvorniku trenutno rade 782 preduzetnika koji zapošljavaju oko 1.600 radnika.

On je naveo da je više faktora uticalo na pozitivnu preduzetničku sliku, a najvažniji su porast broja zaposlenih radnika te projekti samozapošljavanja.

 – Nekoliko preduzeća u Zvorniku je povećalo broj zaposlenih, a među njima najviše „Alumina“. Pored toga, projekti Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske značajno pomažu preduzetnicima da pokrenu svoj biznis. Mi već imamo u ovom mjesecu između 25 i 30 odobrenih zahtjeva za pokretannje vlastitog biznisa kroz projekte samozapošljavanja. To su sve ljudi koji su čekali na pomoć za pokretanje posla jer im to daje materijalnu sigurnost prilikom osnivanja radnje – istakao je Stefanović i dodao da će nakon njihovog početka rada broj novootvroenih radnji u odnosu na zatvorene biti mnogo veći. 

(infobirac.net)

FOTO: Zvornik – ilustracija, infobirac.net