Saopštenje Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH – „Ne solite nam rane“

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION SVIJET

Saopštenje Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH – „Ne solite nam rane“

 

I dok su se 27. jula bošnjački i hrvatski političari u Federaciji BiH takmičili ko će kome više reći ko je kriv a ko prav, ko je veći hrvatski domoljub ili bošnjački patriota, zaboravili su da čestitaju Dan ustanka protiv fašizma, prvenstveno da se poklone narodu Drvara, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca i Glamoča, narodu koji je 27. jula 1941. digao ustanak da bi se spasio od istrebljenja koje mu je namijenjeno.

Dok Hrvati i Bošnjaci jedni druge optužuju za neformiranje vlasti i zastoje u napretku zaboravili su na Srbe u Federaciji, zaboravili su na ustanak i na Drvarsku republiku, tada najveću slobodnu teritoriju u nacistički porobljenoj Evropi.

Da napomenemo, opštine Drvar, Bosanski Petrovac, Grahovo i Glamoč su dio Federacije BiH. Ove četiri opštine od ostalih opština u Federaciji razlikuju se samo u dvije činjenice: prva, u njima su većinski narod Srbi, i druga, ove četiri opštine su nosile antifašističku borbu od 1941. do 1944. godine. Možda te dvije činjenice utiču da se juče u Sarajevu i Mostaru jedva spominje ustanak protiv fašizma. Možda zato bošnjački i hrvatski političari nisu 27. jula mogli skupiti snage, kupiti vijence, sjesti u auto i otići u Drvar, i te vijence spustiti na spomenik ustanicima u Drvaru.

Umjesto posjete spomeniku ustanicima u Drvaru neodgovorni pojedinci iz HDZ-a,  Livanjskog kantona planiraju da slave dane kad je gardijska brigada iz Splita protjerala narod iz ovih opština. Njima poručujemo da nam ne sole ranu, ranu koju su njihovi preci napravili 1941. godine, a oni još nezacijeljenu produbili 1995. godine, stoji u saopštenju Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH koje je pootpisao predsjednik Đorđe Radanović.

(infobirac.net)

FOTO: Drvar, agencije