„Alumina“ osvaja tržišta

MA Izdvojena ZVORNIK

„Alumina“ osvaja tržišta

 

Fabrički krug zvorničke „Alumine“ veliko je gradilište. Izgrađeno je više novih objekata površine 16.000 kvadratnih metara koji mijenjaju sliku fabrike, ali i proizvodni program ovog privrednog giganta u istočnom dijelu Republike Srpske. Proizvode izvozi u 44 zemlje svijeta, a trenutno zapošljava više od 1.500 radnika.

Iako je poslovnu 2018. godinu kompanija „Alumina“ završila sa 97 odsto od zacrtanog plana, poslovni ciljevi u ovoj godini znatno su veći. Odluka menadžmenta da uđe u fazu proizvodnje fino precipitiranih hidrata, za rezultat ima pokriveno cijelo evropsko tržište.

– To je novi objekat koji radimo za fazu „III B“ da bismo mogli proširiti proizvodnju na 60.000 tona na godišnjem nivou. Objekat je oko 5.200 kvadratnih metara, objekat i oprema će koštati oko 13 miliona maraka – kaže Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora Komanije Alumina.

Projekat je rezultat rada domaćih stručnjaka, zbog čega „Alumina“ odavno važi za svjetskog giganta koji svojim proizvodima osvaja tržišta.

– Ovo je bio jedan zaista ozbiljan projekat, nešto što mi nismo imali od izgradnje fabrike, od tog momenta pa kroz čitavu istoriju fabrike ovo je jedan od najvažnijih projekata – ističe Dalibor Kandić, inženjer hemijske tehnologije.

Zoran Šakotić, inženjer elektrotehnike naglašava značaj razvojnog puta „Alumine“.

– „Alumina“ neće stati na ovom projektu, ima svoj razvojni put, čitav plan projekata za razvoj proizvoda koji imaju perspektivu na tržištu – objašnjava Šakotić.

U „Alumini“ ne kriju da su dosta vremena i novca potrošili kako bi fabriku usmjerili prema nemetalskom programu što se ispostavilo kao najveći poslovni uspjeh.
 – Nema stajanja, vi znate u kakvom vremenu živimo, i ako bi stali mi bi izgubili korak sa našim potencijalnim konkurentima. Moramo ići dalje, htjeli ili ne htjeli – dodao je Milorad Motika. 

Petogodišnji strateški plan komanije „Alumina“ podrazumijeva da se svake godine povećava izvoz, obim proizvoda, prijem novih kadrova i investiranje u profitabilno poslovanje svakog proizvoda.

(Izvor: rtrs.tv)