Služen parastos dječaкu Slobodanu Stojanoviću

MA Izdvojena ZVORNIK

Služen parastos dječaкu Slobodanu Stojanoviću 

 

U porti hrama Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika služan je danas parastos dječaku mučeniku Slobodanu Stojanoviću /12/ i drugoj nevino stradaloj djeci. Prethodno su porodica i predstavnici boračkih organizacija Zvornika položili cvijeće i prislužili svijeće na mjesnom groblju u Drinjači, gdje je sahranjen Slobodan Stojanović. Parastoj je, uz sasluženje sveštenstva, služio protojerej stavrofor Vidoje Lukić.


Lukić je, obraćajući se prisutnim, rekao da srpski narod skoro svakih 40-50 godina mora brniti svoju nejač i svoja ognjišta od neprjatelja, pa i devedesetih godina prošlog vijeka kada je stradala mnoga srpska nejač i među njima Slobodan Stojanović.
 – Služimo pomen za mučenika Slobodana Stojanovića, dječaka od 12 godina, koji je bio bezazlen i nevin kao golub. Vjerovao je ljudima i krenuo da odveže svog psa u dvorištu porodične kuće gdje je bio vezan – rekao je sveštenik Lukić i dodao da Slobodan nije ni slutio šta će ga tamo snaći.
Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić rekao je da je srpski put dokazivanja istine mnogo teži nego druge dvije strane.
 – Pored svih dokaza, činjenica, snimaka, izjava, uvijek kada su srpske žrtve u pitanju, traži se neko dodatno obrazloženje – rekao je Tomić i naglasio da je najveći mostrum-žena, kojoj nije želio da pomene ime, i pored svih čistih dokaza dobila kaznu koja je zaista smiješna.


Ističući da srpska strana mora da se bori, dokazuje i podsjeća na ratna stradanja Srba, Tomić je izrazio nadu da istina uvijek pobijedi.
Mile Vukadinović Profa, koji je bio svjedokom ratnih zbivanja, rekao je da je bio u pregovorima sa muslimanima koji su u Кamenici držali zarobljenog Slobodana Stojanovića.
 – Tražili smo putem megafona da oslobode Slobodana i da će srpska strana ustupiti hranu i ne znam šta još, ali oni na to nisu pristali – rekao je Vukadinović i dodao da se poslije toga Slobodanu gubi svaki trag.
Vukadinović je rekao da je bio prisutan kada je ekshumirana jama u kojoj su muslimani ukopali pet srskih boraca, među kojima je bilo tijelo Slobodana Stojanovića.
 – Teško je bilo povjerovati da je ljudsko biće moglo da uradi tako nešto dvanaestogodišnjem dječaku – Slobodan je bio izmasakritan po rukicama, nogama, glavi, a na grudima mu je bio sječivom urezan krst – podsjetio je Vukadinović.

Vijence na mjestu pomena položili su savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, predstavnici boračkih organizacija i udruženja i mještani.
Dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića ubila je u julu 1992. godine u naselju Кamenica kod Zvornika Elfeta Veseli, koja je bila pripadnik Diverzantskog voda Кomande združenih jedinica Liplje i Кamenica, takozvane Armije BiH.
Slobodan Stojanović se, nakon što je izbjegao sa roditeljima, vratio u svoje selo da odveže psa koji je ostao vezan u kućnom dvorištu, i više se nikad nije vratio.
Tijelo Slobodana Stojanovića pronađeno je 16. juna 1993. godine u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika, u jami prilikom iskopavanja pet srpskih boraca. Identifikovan je DNК analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači.
Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, koje su tada prenijeli mediji, dijete je svirepo ubijeno – bio mu je prerezan stomak u obliku krsta i imao je vidne povrede glave. Sud BiH izrekao je 8. maja ove godine prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića, koje je počinjeno 1992. godine. 

(infobirac.net)