Parastos dječaku Slobodanu Stojanoviću u subotu, 27. jula

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Parastos dječaku Slobodanu Stojanoviću u subotu, 27. jula

 

Parastos dječaku mučeniku Slobodanu Stojanoviću /12/ i drugoj nevino stradaloj djeci biće održan u subotu, 27. jula u 11.00 časova u porti hrama Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika, najavljeno je danas iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.
Sveštenik ove crkve u Drinjači Mićo Babić rekao je da će istog dana u 10.00 časova porodica i predstavnici boračkih organizacija Zvornika položiti cvijeće i prislužiti svijeće na mjesnom groblju gdje je sahranjen Slobodan Stojanović.
Dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića ubila je u julu 1992. godine u naselju Кamenica kod Zvornika Elfeta Veseli, koja je bila pripadnik Diverzantskog voda Кomande združenih jedinica Liplje i Кamenica, takozvane Armije BiH.
Slobodan Stojanović se, nakon što je izbjegao sa roditeljima, vratio u svoje selo da odveže psa koji je ostao vezan u kućnom dvorištu, i više se nikad nije vratio.
Tijelo Slobodana Stojanovića pronađeno je 16. juna 1993. godine u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika, u jami prilikom iskopavanja pet srpskih boraca. Identifikovan je DNК analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači.
Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, koje su tada prenijeli mediji, dijete je svirepo ubijeno – bio mu je prerezan stomak u obliku krsta i imao je vidne povrede glave.
Sud BiH izrekao je 8. maja ove godine prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića, koje je počinjeno 1992. godine.

(infobirac.net)