Menadžment „Alumine“: Pitanje litvanskih potraživanja je pravno završeno

MA Izdvojena ZVORNIK

Menadžment „Alumine“: Pitanje litvanskih potraživanja je pravno završeno

 

Menadžment „Alumine“ oštro demantuje medijski tekst objavljen na portalu Capital.ba pod nazivom „Zeleno svjetlo za izvršenje nad Aluminom“, kojim se implicira postojanje legaliteta u pogledu kontroverznih potraživanja i postupka koje vodi litvanska „Ukio bank“a i fočanski „Pavgord“ protiv „Alumine“ i „Birača“.

Najviše pravosudne instance Republike Srpske koje se bave privrednim pravom su dale svoj sud u ovom pogledu, tj. Okružni privredni sud u Bijeljini je još u aprilu 2017. godine utvrdio da ova potraživanja ne postoje, a što je 2018. godine potvrdio i Vrhovni sud RS odbijajući reviziju „Ukio banke“.

Za menadžment „Alumine“, pitanje litvanskih potraživanja je pravno završeno. Ovo je najviši interes i pobjeda Republike Srpske.

Svi drugi postupci koji se vodi od strane interesne grupe koja zastupa litvansko potraživanje samo derogiraju ranije presude najviših pravosudnih instanci i uvode potpun nered i haotično stanje u pravosuđu, gdje vladavina prava, a i intervencija tužilačkih gonjenja odgovornih potpuno izostaje?!

Shodno tome, navedeni medijski tekstovi ne oslikavaju pravno stanje stvari i kreirani su samo sa namjerom destabilizacije fabrike i istočnog dijela Republike Srpske, a i stvaranja privida legitimiteta kontroverznih litvanskih potraživanja.

Imajući u vidu sve navedeno, apelujemo na korektnost u medijskom izvještavanju, tj. tražimo da mediji u svom radu uzmu u obzir značaj „Alumine“ za njene radnike i Republiku Srpsku, jer fabrika oštećena ranijim litvanskim nedjelima, nesavjesnim procesima koji i dalje traju, može trajno biti usporena u svom razvoju, što svakako nije u interesu građana Republike Srpske.

(Menadžment „Alumine“)