Opština Mali Zvornik obilježila slavu, rezani slavsкi кolači ispred hrama „Mali Ostrog“

ZVORNIK

Opština Mali Zvornik obilježila slavu, rezani slavsкi кolači ispred hrama „Mali Ostrog“

 

Opština Mali Zvornik obilježila je danas krsnu slavu Svetog velikomučenika Prokopija, dok je u okviru ove svečanosti služena sveta liturgija i rezani slavski kolači ispred crkve posvećenoj Časnom krstu, koja je ukopana u stijeni u obliku krsta u neposrednoj blizini podzemnog grada dinastije Кarađorđevića. 

Predsjednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić naglasio je da je ovaj dan izuzetno važan za  opštinu, jer se na djelu vidi dobra saradnja lokalne samouprave državnih organa i Srpske pravoslavne crkve.

 – Opština Mali Zvornik, uz pomoć Vlade Srbije, ulaže mnogo napora u poboljšanje života građana ove opštine –  rekao je Jevtić, obraćajući se okupljenim vjernicima i građanima ispred crkve posvećenoj Časnom krstu.

Jevtić je izrazio zadovoljstvo što opština Mali Zvornik u posljednje vrijeme bilježi porst nataliteta.

 – Upisan je veći broj prvačića u odnosu na prethodne godine, dok je povećan upis i u predškoslku ustanovu – rekao je Jevtić i naglasio da opština Mali Zvornik pomaže i vantjelesnu oplodnju bračnim parovima koji ne mogu da imaju naraštaj. 

On je rekao da opština nastoji da obezbijedi dovoljno prostra za djecu u predškolskoj ustanovi, da izdvaja značajna sredstva za prevoz učenika osnovnih i srednje škole, te da za sve učenike prvih razreda osnovne škole obezbijedi besplatne udžbenike.

Ističući da očekuje dolazak investitora u opštinu Mali Zvornik, Jevtić je rekao da uskoro počinje rekonstrukcija željeznog mosta preko Drine koji povezuje Mali Zvornik i Zvornik, odnosno Republiku Srpsku i Srbiju.

 – Vlada Srbije odobrila je 600.000 evra za sanaciju Mosta kralja Aleksandra Prvog Кrađorđevića, koji preko Drine povezuje Mali Zvornik i Zvornik, a ranije smo dobili od resornog ministarstva i 32 miliona dinara /260.000 evra/ za rekonstrukciju podzemnog grada dinastije Кarađorđevića  podsjetio je Jevtić.

On je naglasio da je nedavno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao podzemni grad Кarađorđevića, čija površina iznosi oko 5.000 metara kvadratnih, a koji je u fazi rekonstrikcije.

Jevtić je rekao da opština Mali Zvornik finansijski pomaže izgradnju crkve Časnog krsta koja je sa spoljašnjeg dijela u izgradnji, dok je unutrašnji dio crkve izgrađen u vrijeme gradnje podzemnog grada Кarađorđevića.

 – Ovaj vjerski objekat značajno čuva naš nacionalni identitet – rekao je Jevtić i izrazio očekivanja da će, kada radovi budu završeni paralelno sa rekonstrukcijom podzemnog grada, biti veliki interes turista.

Mjesni sveštenik Mileta Tovarović rekao je da je u okviru obilježavanja krsne slave opštine Mali Zvornik služena sveta liturgija i održana litija do ovog hrama, gdje su lomljeni slavski kolači.

 – Hram je u znaku krsta koji je ukopan u zemlju dužine 33 i širine 33 metra, te iste tolike visine u znak godina života koje je Hrist proveo na zemlji – rekao je sveštenik Tovarević.

 – Crkva je u osnovi u znaku Časnog krsta, a zvonik rađen po uzoru na manastir Ostrog pa se zato i zove Mali Ostrog ili Novi Ostrog ili Ostroška stijena – rekao je Tovarević.

 – Bog nam je dao ovo mjesto da gradimo hram, da ovo mjesto, koje je Bog obdario prirodnim izvorom u blizini hrama, posvetimo ‘Malom Ostrogu’, i da ovaj mali hram molitvom bude veliki – rekao je sveštenik Tovarović.

Crkvu-pećinu u obliku krsta napravili su vojnici koji su početkom tridesetih godina prošlog vijeka gradili u neposrednoj blizini podzemni grad za kraljevsku dinastiju Кarađorđević.

U podzemnom gradu Кarađorđevića održana je posljedna sjednica Vlade Кraljevine Jugoslavije u noći između 9. i 10. aprila 1941. godine.

U ovim prostorijama svoje posljednje dane u Srbiji proveo je i kralj Petar Drugi Кarađorđević od 9. do 12. aprila 1941. godine.

Podzemni grad ili sklonište Кarađorđevića veličine je oko 5.000 metara kvadratnih prostora, ima oko 75 prostroija, među kojima i kraljevski apartman, sala za održavanje sjednica Vlade Кraljevie Jugoslavije, crkva, kraljevski bunar, česme, prostor za smještaj vojnika i drugi sadržaji. 

(infobirac.net)