U okviru trećeg Festivala humora i satire „Кriva Drina“ u Zvorniku održano „Veče aforizama“

MA Izdvojena ZVORNIK

U okviru trećeg Festivala humora i satire „Кriva Drina“ u Zvorniku održano „Veče aforizama“

 

Na platou ispred Narodne biblioteke u Zvorniku održano je „Veče aforizama“, koje je centralna manifestacija trećeg Festivala humora i satire „Кriva Drina“, na kome su nastupili aforističari i satiričari iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

Svojim stvaralaštvom pred zvorničkom publikom predstavili su se Aleksandar Čotrić i  Savo Martinović iz Beograda,  Dragana Pašić iz Banjaluke, Vladislav Vlahović iz Podgorice, Alija Hodžić iz Zenice,  Ekrem Macić iz Кonjica, Jovo Nikolić iz Ugljevika, Grujo Lero iz Bijeljine, Nebojša Borovina iz Vlasenice, Nenad Čorilić iz Loznice i domaćin Stanislav Tomić iz Zvornika.

 

 

Selektor Festivala humora i satire „Кriva Drina“ Stanislav Tomić rekao je novinarima da aforističati na kratak, sažet i jezgrovit način izražavaju svoje kritičko mišljenje prema pojavama u društvu.

 – Oni se na svoj način odnose prema nekim stvarima ili devijantnim pojavama u društvu, umiju da  izbalansiranim jezičkim oblikom kritikuju društvene prilike, kao i naše sopstvene gluposti, tako da je širok spektar tema koje aforističari i satiričari na poseban, za uho prihvatljiv način, prenose na publiku – rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, ovdje nije u pitanju samo humor i satira u smislu kritike, već imamo, dakle, i humor da se nasmijemo različitim životnim temama, kako ih humoristi vide, odnosno nije samo u pitanju politika, nego se radi o širem opsegu tema.

 

 

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik Nega Stjepanović rekla je da je ova ustanova već treću godinu zaredom nosilac organizacije Festivala humora i satire „Кriva Drina“.

 – Cilj je svakako promovisati satiru, kao jedan poseban oblik književnog izražavanja, ali i dati priliku domaćim i satiričarima iz regiona da ono što pišu predstave publici i time publiku nagnaju na kritičko razmišljanje u odnosu na neke društvene pojave – rekla je Stjepanovićeva.

Ona je istakla da je Festival humora i satire manifestacija koja je već upisana na kulturnu mapu sadržaja grada Zvornika i naglasila da je jako važno da Festival okuplja ljude iz regiona, odnosno da je međunarodnog karaktera, jer okuplja većinu predstavnika zemalja bivše Jugoslavije.

(infobirac.net)