Festival „Kriva Drina“ – Izvedena „Bibliotekarka“ večeras „Veče aforizama“

MA Izdvojena ZVORNIK

Festival „Kriva Drina“ – Izvedena „Bibliotekarka“ večeras „Veče aforizama“

 

Monodramom „Bibliotekarka“ sinoć je počeo treći Festival humora i satire pod nazivom „Kriva Drina“ u organizaciji Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik. U monodrami, autor Mirko S. Marković prati život jedne bibliotekarke koja kroz svoje monologe skreće pažnju na probleme sa kojima se naše društvo i kultura, prije svega, svakodnevno susreću.

Ulogu bibliotekarke tumačila je  Aleksandra Saska Manasijević, koja je istakla da ova monodrama  sadrži elemente komedije i tragedije, a ima i političku pozadinu.

 – U današnje vrijeme mladi ljudi jednostvano, ako su pametni, lijepi ne mogu da napreduju i uvijek ih stavljaju po nekim zabitima, gdje njihov kvalitet ne može da dođe do izražaja – pojašnjava Manasijević.

Predstava je, kaže, uvijek dobro prihvaćena od strane publike.

 – Smiju se od početka do kraja. Predstava je urađena na dijalektu iz okoline Vranja i lijepo je prihvaćena i od strane mlađe i starije populacije – dodaje Manasijević. 

Iako predstava sadrži i elemente tragedije, publika se smije jer, kako kaže, takav nam je mentalitet, sve šale i vicevi su proistekle iz naših tragedija.

 – Sve ono što nas snađe, svaka nedaća, mi to pretvorimo u neki humor i smijemo se našoj muci i onda nam bude lakše – pojašnjava Manasijević.

Ona nam je rekla da je ovo prva wi fi monodrama, što znači da dok se izvodi, postoji mogućnost da je publika može gledati i putem interneta.

Monodrama „Bibliotekarka“ je zbog loših vremenskih prilika odnosno kiše, umjesto na platou ispred biblioteke, izvedena u Domu omladine u Zvorniku, ali to nije smetalo publici da uživa i kroz smijeh zaboravi na svakodnevne probleme.

(Izvor: radioosvit)