Galić i Ćulum dogovorili dodatni broj službenika MUP-a RS u podršci GPBiH na istoku i sjeveroistoku BiH

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Galić i Ćulum dogovorili dodatni broj službenika MUP-a RS u podršci GPBiH na istoku i sjeveroistoku BiH

 

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić je u Sarajevu razgovarao s direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom o provođenju Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice koji je potpisan polovinom 2018. godine. Na osnovu Sporazuma policijski službenici MUP-a RS-a u koordinaciji s pripadnicima GPBiH angažovani su na sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata na posebno ugroženom istočnom i sjeveroistočnom dijelu granice, a trenutno su angažovana 84 policajca.

Usljed potrebe za većim brojem službenika u nadzoru granice s povećanim pritiskom migranata, te najavu Državne agencije za istrage i zaštitu BiH da zbog privremenog finansiranja institucija BiH u narednom periodu neće biti u mogućnosti angažovati svoje službenike koji su trenutno raspoređeni na istoku i sjeveroistoku BiH, direktori Galić i Ćulum razgovarali su o neophodnosti povećanja podrške MUP-a RS-a.

Dogovoreno je da će MUP RS povećati broj službenika koji će u koordinaciji pripadnika GPBiH sprečavati ilegalne ulaske migranata iz pravca Srbije i Crne Gore. Na sastanku je saradnja dva policijska organa ocijenjena kao veoma dobra te je najavljeno njeno dalje unapređenje i u drugim oblastima rada.

(Izvor: granpol.gov.ba)