U Srpskoj uskoro elektronske prijave novorođenčadi

REGIJA BIRAČ REGION ZANIMLJIVOSTI

U Srpskoj uskoro elektronske prijave novorođenčadi

 

U Republici Srpskoj u toku su pripreme da zaživi projekat elektronske prijave novorođenčadi. U sistemu e-beba trebalo bi da budu obuhvaćene sve institucije koje su neophodne za normalan život bebe, poput Fonda zdravstvenog osiguranja i Centra za socijalni rad. Ovo je još jedna od mjera pronatalitetne politike da bi bio olakšan život budućim roditeljima.

Procedura prijave novorođenčadi poboljšana je u odnosu na prethodnu godinu, pojašnjavaju matičari.

– Nakon što roditelji upišu dijete u Matičnu knjigu rođenih, mi službeno šaljemo MUP-u zahtjev za određivanje matičnog broja i ta procedura je mnogo brža za razliku od prošle godine kada je trajala 7 do 10 dana – kaže u Matičnoj službi.

Uvođenjem sistema e-beba sve će se obavljati na licu mjesta. U toku su sastanci nadležnih ministarstva radi boljeg funkcionianju ovog sistema, za koji su obezbijeđena sredstva Vlade kroz program javnih investicija.

– Prva faza će podrazumijevati da zdravstveni radnik ili matičar u porodilištu uzme podatke od jednog od roditelja, da ih validira na licu mjesta i da ih unese direktno u sistem. Nakon što novorođenče bude uvedeno, roditelji će dobiti SMS potvrdu na mobilnom telefonu, a onda će im poštom na kućnu adresu stići i sva rješenja o upisu novorođenčeta u sistem – naglasio je resorni ministar Srđan Rajčević.

A dok ne zaživi elektronska prijava, olakšavajuća okolnost za majke je što ne moraju lično dolaziti da potpišu prijavu bebe, već to mogu da urade očevi uz uvid njene lične karte.

(Izvor: rtrs.tv)