Korak do početka izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo

REGIJA BIRAČ REGION SVIJET

Korak do početka izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo

 

Samit na Јahorini iznjedrio je Memorandum o razumijevanju između Autoputeva Srpske i turske kompanije Tajšapi. Dokument je potpisan odmah po završetku Samita. Podrazumijeva izgradnju dionice auto-puta od Srbije do Sarajeva, u dijelu kroz Republiku Srpsku. Po istom modelu kao i Srbija, Republika Srpska je stavljanjem potpisa na Memorandum o razumijevanju, zajedno sa Turskom, napravila prvi korak koji otvara vrata za procedure do konačnog dogovora. Riječ je o dvije trase auto-puta Beograd – Sarajevo, odnosno dionicama koje prolaze kroz Republiku Srpsku. 

 – Sjeverni dio od Rače preko Bijeljine do granice sa Brčko distriktom je 37 kilometara, a južni krak od Istočnog Sarajeva do Drine i granice sa Srbijom je negdje oko 100 km. Ima još varijanti, ali je oko 100 kilometara – rekao je direktor preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić.

Za projektovanje i izgradnju auto-puta koji će biti finansiran turskim kreditom, kompanija Tajšapi je na sličan način potpisala ugovor u Srbiji. Dok traju pregovori sa Turcima, Srpska i Srbija uveliko rade projektnu dokumentaciju za auto-put od Kuzmina do Rače i za most preko Save. Za zvanični Beograd ovo je najbolji primjer da je infrastruktura mnogo više od betona i asfalta, te da će se na taj način dodatno zbližiti Srbija i Republika Srpska.

– Zahvaljujući Turskoj i partnerstvu BiH sa Turskom mi do kraja jula počinjemo izgradnju auto-puta ka BiH – istakla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Da je auto-put Beograd – Sarajevo od posebne važnosti i da predstavlja strateški rast cijelog Balkana, potvrdio je i turski predsjednik tokom obraćanja učesnicima Samita na Јahorini. Cilj je da se projektom mira kako su nazvali ovaj auto-put povežu Beograd i Sarajevo. 

– U vezi projekta auto-puta potpisali smo potrebne memorandume i sa BiH i sa Srbijom i planiramo da u najskorije vrijeme započnemo izgradnju ovog auto-puta, jer da bi povećali našu konkurentnost u svijetu globalizacije, kao balkanske zemlje treba da razvijemo našu ekonomsku saradnju – dodao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erfogan. 

Da će se zemlje Јugoistočne Evrope, bez ekonomske saradnje i napretka, teško priključiti porodicI Evropske unije zaključeno je i na Јahorinskom samitu. Domaćin Samita Milorad Dodik, o finansiranju infrstrukturnih projekata već je razgovarao sa predsjednikom Upravnog odbora i generalnim direktorom turske Zirat banke u BiH. Zainteresovani su da učestvuju u projektima koji će doprinijeti rastu ekonomije, bankarskog, energetskog, prerađivačkog sektora i poljoprivrede.

(Izvor: rtrs.tv)