Zvornička biblioteka dobila 3D štampač

ZVORNIK

Zvornička biblioteka dobila 3D štampač

 

Narodna biblioteka Zvornik od početka godine učestvuje u realizaciji projekta Digitalni građanin, čiji je cilj da biblioteke postanu centri za digitalne vještine. Prema riječima knjižničarke Nade Kulašević Digitalni građanin je projekat IRIMA-a u kome  je učestvovalo 170 biblioteka iz regije.

 – Zahvaljujući uspješnoj realizaciji projekta, Narodna biblioteka Zvornik je izabrana kao jedna od pet biblioteka u Bosni i Hercegovini koja je dobila 3D štampač. Tokom prošle sedmice predstavnici naše biblioteke prisustvovali su edukaciji o  primjeni 3D štampača u Mostaru – dodaje Kulašević.

Ona je pojasnila da će im 3D štampač pomoći za dalju edukaciju i nadogradnju radionica koje se u okviru ovog projekta realizuju sa učenicima osnovnih škola.

 – Nadamo se da ćemo ovom inovacijom privući još veći broj djece i mladih u našu biblioteku.  Takođe, mlade želimo da usmjerimo ka vlastitom razvoju u današnjem sve više tehnološki orijentisanom svijetu – ističe Kulašević.

Mogućnosti 3D štampanja su neograničene (izrada predmeta, promo materijala, didaktičkih sredstava, funkcionalnih dijelova…).

 – Glavna njegova prednost je brzina, jednostavnost i mogućnost izrade predmeta kombinacijom različitih materijala bez potrebe spajanja – pojašnjava Kulašević.

Ona je najavila da već  od septembra, sa početkom nove školske godine, zaposleni u Narodnoj biblioteci , sa učenicima osnovnih škola kreću  sa novim radionicama u okviru projekta Digitalni građanin.

(Izvor: radioosvit)