Gradonačelnik uručio rješenja bračnim parovima sa problemom steriliteta

MA Izdvojena ZVORNIK

Gradonačelnik uručio rješenja bračnim parovima sa problemom steriliteta

 

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović uručio je za četiri bračna para sa problemom steriliteta rješenja o dodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje. Za ovu namjenu iz budžeta Grada Zvornika biće izdvojeno 20.000 КM.

Gradonačelnik je istakao da je ovo deveta godina kako se iz gradskog budžeta izdvajaju sredstva sa ciljem da se pomogne bračnim parovima sa teritorije grada Zvornika koji imaju problem steriliteta.
– Cilj nam je da podržimo sve bračne parove koji imaju ovaj problem i koji u prvom i drugom pokušaju koji pokriva Fond zdravstvene zaštite nisu uspješno okončali taj postupak. Ove godine ranije smo raspisali Кonkurs iz razloga da ne gubimo vrijeme. Sada su obuhvaćene četiri porodice, a ima sredstava za još jednu tako da je Кonkurs otvoren sve dok se ne pojavi još jedan bračni par. To znači i da će za ovu namjenu biti izvdojeno ukupno 25.000 КM. Divim se snazi, volji i upornosti ovih bračnih parova i znam kroz šta oni sve prolaze, koliko to iziskuje novca, vremena, koliko je to ljekarskih analiza i pregleda, ali istrajni su i preskaču sve prepreke kako bi se ostvarili u ulozi roditelja – rekao je Stevanović.

 

On je podsjetio da se, pored sufinansiranja jedne procedure vantjelesne oplodnje, iz budžeta grada Zvornika godišnje izdvaja još oko 70.000 КM kao podrška rađanju novih sugrađana i to za prvo i drugo rođeno dijete kada je majka nezaposlena (jednokratno u iznosu od 200 КM), kao i za treće i četvrto rođeno dijete (jednokratno u iznosu od 500 КM).

 – Želimo da pomognemo da se rađaju djeca na ovom prostoru, a praktično smo se u posljednjih deset godina borili na svim nivoima kako bi popravljali uslove života djece, od rekonstrukcije porodilišta, do stipendija za naše studente. Mi ćemo pokušati da u ovogodišnjem budžetu obezbijedimo sredstva kako bi od 1. septembra omogućili da svi srednjoškolci koji su upisani u dva naša srednjoškolska centra imaju besplatnu mjesečnu kartu, jer je za porodice koje žive udaljeno od škola, a imaju dva ili više srednjoškolaca, to veliki izdatak i problem i mislim da će to biti još jedan od naših podsticaja za bolji život u našem gradu – najavio je Stevanović.

Bračni parovi su se zahvalili Gradskoj upravi i gradonačelniku, jer im pomažu da ostvare svoj najveći cilj, a to je da postanu roditelji.
Od 2011. do 2018. godine za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje iz gradskog budžeta izdvojeno je 175.000 maraka, obuhvaćeno je 39 bračnih parova, a po ovom projektu rođeno je 14 beba.

(S.Savić)