Dom zdravlja Bratunac – pozitivan primjer rada zdravstvenih ustanova

BRATUNAC

Dom zdravlja Bratunac – pozitivan primjer rada zdravstvenih ustanova

 

U vremenu kada mnoge zdravstvene ustanove širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine posluju loše, sa dugovanjima prema radnicima, neizmirenim porezima i dugu prema dobavljačima, Dom zdravlja Bratunac posluje pozitivno.

O pozitivnom radu Doma zdravlja Bratunac razgovarali smo sa direktorom dr Aleksandom Vasićem koji ističe da se pored dobrog poslovanja mnogo radi na unapređenju usluga zdravstvene zaštite.

 – Pored investiranja u opremu, u toku je završetak nabavke vozila za prevoz pacijanata na dijalizu kao i rekonstrukcije rendgen kabineta gdje je u planu nabavka komere za razvijanje filmova i kaseta za filmove – kaže Vasić.

On ističe da je od aprila Dom zdravlja Bratunac, pored kardiologa, uveo i usluge specijalista neurologa i dječijeg pulmologa.

Laboratorija ove bolnice obavlja oko 50 testova, među kojima je i gustina krvi i test na alergije zbog čega su pacijenti ranije morali da putuju u Zvornik, a nabavljen je i aparat za biohemijsku analizu krvne slike i druga oprema koja je nepohodna u dijagnostici.

 – Moram reći da je jedna naša koleginica pedijatar na edukaciji za ultrazvuk kuka i stomaka beba čime želimo pružiti još bolje usluge pacijantima – rekao je Vasić i ističe da je dobra komunikacija među radnicima i da se pruža kvalitetna i stručna usluga.

Vasić kaže da je kolektiv ove zdravstvene ustanove podmlađen, da imaju dovoljno ljekara iako je trend odlaska medicinskih radnika.

 – U našoj ustanovi zaposleno je 58 radnika, najmanje nemedicinskog kadra i mogu reći da imamo najmanji broj radnika u Republici Srpskoj – rekao je Vasić.

Pacijentima je na raspolaganju sedam timova porodične medicine, a prema evidenciji imaju 15.000 osiguranika na 21.000 stanovnika ove opštine.

Prema riječima Vasića, sve plate, doprinosi i potraživanja, među kojima je i porodiljski dodatak, redovno se isplaćuju.

Novi Dom zdravlja u Bratuncu zvanično je otvoren krajem 2017. godine, modereno je izgrađen, na 1.900 kvadratnih metara u koji je uloženo 2,1 miliona KM i može da bude u funkciji za potrebe 25.000 osiguranika.

Ipak, ističe Vasić, najveći probelm je vozni park koji se nalazi u veoma lošem stanju.

 – Pokušavamo dobiti sanitetsko vozilo kako bi transport pacijenata u Zvornik bio bolji, sigurniji i brži jer se vozni park nalazi u veoma lošem stanju – zaključuje direktor Doma zdravlja Bratunac Aleksandar Vasić.

(Izvor: esrebrenica)