Komunalna preduzeća duguju Regionalnoj deponiji 646.000 KM – Ne dovoze projektovane količine otpada

MA Izdvojena ZVORNIK

Komunalna preduzeća duguju Regionalnoj deponiji 646.000 KM

Ne dovoze projektovane količine otpada

 

Komunalna preduzeća koja odvoze otpad na Regionalnu deponiju na Crnom vrhu kod Zvornika duguju ovom preduzeću 646.000 KM te je rata za kredit Svjetske banke opet naplaćena sa računa lokalnih zajednica, osnivača deponije. Dodatni problem, koji je istaknut na posljednjoj redovnoj skupštini JP „Regionalna deponija“ je što komunalna preduzeća smanjuju količine koje dovoze na deponiju.

Aleksandar Vračević, direktor ovog preduzeća kaže da je količina dopremljenog otpada u prošloj godini manja nego u 2017. godini.

 – Pojedina komunalna preduzeća dovezla su u 2018. godine manje količine otpada nego u 2017. godini što nas navodi na sumnju da se smeće odvozi na druge lokacije, odnosno na nesanitarne deponije. To je prouzrokovalo nedostatak količina u odnosu na prijavljene količine otpada što za posljedicu ima otežano poslovanje JP „Regionalna deponija“ – rekao je Vračević i dodao da je dug komunalnih preduzeća prema ovom preduzeću za dopremljene količine otpada 646.000 KM.

 – Dospjele obaveze prema Regionalnoj deponiji su oko 646.000 KM zbog čega preduzeće nije bilo u mogućnosti da izmiri redovnu ratu kredita Svjetskoj banci već su ta sredstva naplaćena od opština, osnivača deponije, a koje su garant za vraćanje kredita – kaže Vračević.

On je dodao da je redovna skupština prekinuta uz dogovor da će njen nastavak biti narednog mjeseca do kada predstavnici lokalnih zajednica treba da instinstiraju kod svojih komunalnih preduzeća da dovoze sve količine optada koje prikupe na svoj teritoriji kako bi se uvidjelo stvarno stanje na terenu i omogućio normalan red Regionalne deponije.

Regionalna deponija na Crnom vrhu kod Zvornika je centralna sanitarna deponija za devet opština iz Republike Srpske i FBiH, odnosno za grad Zvornik i opštine Bratunac, Srebrenicu, Miliće, Vlasenicu, Osmake, Šekoviće, Sapnu i Kalesiju. Njen rad je projektovan na određene količine otpada koje su komunalna preduzeća dužna u cjelosti da odvoze na ovu lokaciju.

Usvojen izveštaj o radu i javnim nabavkama

Članovi Skupštine JP „Regionalna deponija“ usvojili su izvještaj o radu, provedenim javnim nabavkama, radu Nadzornog odbora, revizorski izvještaj kao i plan rada za 2019. godinu te plan javnih nabavki. 

(infobirac.net)