Članovi KUD -a „Most“ u Grčкoj ponosno predstavili Bratunac i Republiku Srpsku

BRATUNAC

Članovi KUD -a „Most“ u Grčкoj ponosno predstavili Bratunac i Republiku Srpsku

 

Članovi КUD-a „Most“ iz Bratunca boravili su u Grčkoj, na ostrvu Tasos, gdje su učestvovali na 17. Internacionalnom festivalu folkora „Magic of the Green Island“ koji se održavao od 25 – 30. juna 2019. godine. Predstavili su se sa dvije koreografije: „Igre i pjesme iz Binačke Morave“ i „Igre i pjesme iz Pčinjskog kraja“ i bili nagrađeni gromoglasnim aplauzom posjetilaca Festivala. Olja Babić je, u pratnji Vukašina Bojića i Gorana Trišića, članova orkestra КUD-a, otpjevala pjesmu „Vidovdan“.

 Na ovom Festivalu predstavila se i opština Bratunac koja je na svom štandu promovisala privredne, kulturne i turističke potencijale. Predstavnik opštine Bratunac Stojan Ilić i Direktor JU „Dom kulture“ Bratunac Radovan Petković razgovarali su sa predstavnicima opštine Tasos i pozvali ih da posjete Bratunac.

Кao specijalni gosti folkloraši iz Bratunca nastupili su na petom Festivalu „Mali Кazaviti“ na kojem učestvuju mladi i djeca sa ostrva Tasos u organizaciji Udruženja maslinara „Dimitra“, a srdačan doček priredila je Vesna Nikolić koja živi sa porodicom u Prinosu.

Članovi КUD-a  posjetili su srpsko groblje „Zejtinlik“, u Solunu, gdje im je čuvar groblja i kustos Đorđe Mihailović govorio o proboju Solunskog fronta i učešću Srba u Prvom svjetskom ratu.

Ovo je prvi put nakon više od 30 godina da КUD iz Bratunca boravi u nekoj inostranoj zemlji.

(Izvor: opstinabratunac.org)