Bratunac: Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u Podrinju – zločin za koji niko nije odgovarao

BRATUNAC REGIJA BIRAČ REGION

Bratunac: Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u Podrinju – zločin za koji niko nije odgovarao

 

Služenjem parastosa za više od 3.500 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Bratuncu je počelo obilježavanje 27 godina od zločina koji su nad srpskim narodom počinile muslimanske snage od maja do decembra 1992. godine. Centralnu komemoraciju u Bratuncu direktno prenosi naša televizija.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je skoro svaka kuća srednjeg Podrinja zavijena u crno i da je to mjesto strašnih zločina u kojem su samo žrtve dobile ime, ali ne i nalogodavci, iako su njihova imena nezvanično svima poznata. Dodik je podsjetio da za zločin nad Srbima u Podrinju niko nije odgovarao.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je u Podrinju izvršen najveći ratni zločin nad civilnim stanovništvom Republike Srpske, podsjetivši da za ove zločine niko nije odgovarao.

 – Od pravde za srpske žrtve nikada nećemo odustati – poručio je Višković, istakavši da nikada ne smijemo zaboraviti srpska stradnja u Podrinju.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da je danas dogovorena gradnja centralnog spomen-obilježja na ulazu u Bratunac.

 – Svake godine okupljamo se kako bismo odali počast stradalima i onima koji su branili Republiku Srpsku – rekao je Mlađenović i dodao da svi moraju poštovati sve žrtve rata.

Obilježavanju 27 godina od stradanja Srba na području srednjeg Podrinja prisustvuju srpski član i predsjedvajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, saobraćaja i veza Neđo Trninić, delegacija Narodne skupštine, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Obilježavanju prisustvuju i pomoćnik ministra za rada, zapošljavanje o boračko-socijalna pitanja Srbije Zoran Milošević, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Srpske, veterana, te opštinske delegacije iz regije Birač.

Parastos kod Centralnog spomen-krsta na gradskom groblju u Bratuncu služio je njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje lokalnog sveštenstva. Nakon parastosa delegacije su položile cvijeće i odale počast žrtvama kod Centralnog spomen-krsta u bratunačkom groblju podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regije Birač.

U periodu od maja do decembra 1992. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i djece i uništena su 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka, te više vjerskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u Podrinju posvećeno je svim srpskim žrtvama iz ovog kraja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se kao znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

(Izvor: rtrs.tv)