Konačno:Jeftiniji razgovori u romingu

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ SVIJET ZANIMLJIVOSTI

Konačno:Jeftiniji razgovori u romingu

 

U zemljama Zapadnog Balkana danas je stupio na snagu dogovor o jeftinijoj cijeni rominga u mobilnim mrežama.

Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Albanija postigle su u maju prošle godine dogovor o snižavanju cijena rominga u mobilnim mrežama, koji je stupio danas na snagu. Građani BiH će, kada putuju u neku drugu zemlju Zapadnog Balkana, imati mogućnost da koriste vlastite mobilne uređaje po povlaštenim cijenama.

Cijene će biti ograničene na 0,19 evra po minutu poziva, 0,06 evra za SMS poruku te 0,2 evra po megabajtu internet prometa. Isti dogovor, poznat kao Digitalna agenda za Zapadni Balkan, uključuje i plan prema kojem će se na ovom području 2021. godine u potpunosti ukinuti troškovi rominga, na isti način kao što su sada ukinuti unutar EU – pa će građani u cijeloj regiji moći telefonirati i surfovati na mobilinim telefonima kao da se nalaze u svojoj zemlji.

Ranijih godina građani BiH plaćali su najviše cijene usluga mobilnih operatera u regiji.

Počev od 1. jula ove pa do 30. juna 2021. godine predviđeno je postepeno snižavanje cijena rominga u nekoliko faza: od 1. jula 2019, zatim od 1. januara 2020, pa od 1. jula 2020, da bi od 1. jula 2021. došlo do potpunog ukidanja naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno korisnici će plaćati usluge rominga pod istim uslovima koji se primjenjuju u domaćem saobraćaju.

(Izvor: sprskainfo.com)