U ponedeljak počinje julski upisni rok za srednjoškolce

ZVORNIK

U ponedeljak počinje julski upisni rok za srednjoškolce

Učenici koji nisu uspjeli da upišu željeni smjer u jednoj od dvije zvorničke srednje škole imaće mogućnost da u julskom upisnom roku biraju zanimanja na smjerovima na kojima je ostalo još slobodnih mjesta. Drugi julski upisni rok trajaće od 1 do 3 jula, dok će rezultati upisa na oglasnim tablama škola biti objavljeni u petak 5 jula. Od ponedjeljka, 08. do petka 12. jula, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta.

U Srednjoškolskom centru “ Petar Kočić” u prvom junskom roku upisano je 205, od planom upisa predviđenih 240 učenika, preostalo je još 35 slobodnih mjesta, koji će prema procjenama biti popunjena u julskom upisnom roku. U Gimnaziji, na opštem smjeru ostalo je još 19 slobodnih mjesta , dok je na smjerovima poslovno pravni tehničar i turistički tehničar preostalo po osam slobodnih mjesta. I ovog upisnog roka veliko interesovanje vladalo za zanimanje kuvar. Planirano je da se formira jedno odeljenje i to kombinovano ( kuvari / konobari) sa ukupno 24 učenika .Zbog velikog interesovanja učenika za ovo zanimanje upućen je zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture da im se odobri formiranje jednog odeljenje samo za kuvare.

U prvom upisnom roku zvornički svršeni osnovci su iskazali najveće interesovanje za upis u Tehničko školski centar, gdje je ostalo samo jedno upražnjeno mjesto na zanimanju tehničar elektroenergetike. Direktor Goran Grujić ističe da je u junu zabilježeno nezapamćeno interesovanje za profile koje školuje ova srednjoškolska ustanova . On je dodao da se mjenja svjest kako roditelja , tako i učenika , koji , kako je rekao, polako shvataju da su tehnička zanimanja budućnost i dobra osnova za rad, ali i za dalje školovanje na bilo kom fakultetu.

infobirac.net